Kola- och chokladbiskvi med smörkräm med toner av konjak
Foto: Altia

Kola- och chokladbiskvi med smörkräm med toner av konjak

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons






BETYG
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antal röster: 0
Betyg: 0
Din röst:
Betygsätt detta recept!
INGREDIENSER
  • Biskvibotten
  • 150 g mandelmassa
  • 100 g socker
  • 1 st äggvita
  • 1 krm salt
  • Smörkräm
  • 50 g choklad mörk
  • 150 g smör rumstempererat
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk Grönstedts Le National 2020
  • 2 nypor flingsalt
  • Chokladdopp
  • 150 g choklad mörk
INSTRUKTIONER
Biskvibotten
  1. Riv mandelmassan.
  2. Lägg alla ingredienser i en skål.
  3. Vispa allt till en slät smet.
  4. Fyll en spritspåse och spritsa klickar stora som en 5-krona på bakplåtspapper.
  5. Baka bottnarna på 175° i 8-10 min i mitten av ugnen.
  6. Ta ut och låt svalna och ställ sedan in bottnarna i kylen.
Smörkräm
  1. Kastrull 1: Bryn 50 g smör till en gyllenbrun färg. Ställ av från plattan direkt vid önskad bryningsgrad för att undvika att det bränner sig fast.
  2. Kastrull 2: Häll i sockret. Tillsätt värme och koka sockret försiktigt till en gyllenbrun karamell.
  3. Häll i konjak och salt. P.g.a. värmen kommer kastrullen att "skrika lite" till en början. Sänk då värmen och låt svalna till en mer kontrollerad "tyst" värme. Rör om.
  4. Tillsätt det brynta smöret från den första kastrullen samt mörk choklad.
  5. Vispa allt till en slät smet och låt sedan svalna.
  6. Vispa ned resterande 100 g rumstempererat smör till en slät kräm.
  7. Häll/lägg ned smörkrämen i en spritspåse.
Chokladdopp
  1. Ta ut dina biskvibottnar ur kylen och snitta din spritspåse med smörkräm.
  2. Spritsa dina bottnar med smörkräm, gärna lätt konformade då det gör doppandet i choklad lite enklare.
  3. Smält den mörka chokladen i vattenbad.
  4. Doppa dina biskvier med smörkräm på i den flytande chokladen.
  5. Låt svalna.
  6. Ta fram dina biskvier, Grönstedts Le national 2020 och några fina cognacsglas. Serveras med fördel med en kopp kaffe på sidan av.

relaterat

Petit Choux med havtornssylt – Perfekt julbakelse!
Bakverk

Petit Choux med havtornssylt – Perfekt julbakelse!

Att äta efter säsong är inte bara bra för själen och miljön. Det är även bra för smaklökarna då allt smakar mycket mer när råvarorna är som allra bäst. Därför vill Dansukker lyfta en hand för ett par favoriter som visar sig upp sitt allra bästa jag när mysfaktorn slår i taket och lockar till hemmakvällar och härliga helgbjudningar.

Praliner med smak av Baileys Chocolat Luxe
Konfekt

Praliner med smak av Baileys Chocolat Luxe

För att göra egna praliner hemma krävs en pralinform och kakaosmör, något som kan inhandlas exempelvis från Chokladfabrikens butiker eller i deras webbshop. Guld- och silverfärg finns i bakhyllan på närmsta matbutik.

Pralinerna innehåller alkohol. Ett recept blir ca 80st praliner

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons














annons