Ingredienser
Biskvibotten
- 150 g mandelmassa
- 100 g socker
- 1 st äggvita
- 1 krm salt
Smörkräm
- 50 g choklad mörk
- 150 g smör rumstempererat
- 50 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 msk Grönstedts Le National 2020
- 2 nypor flingsalt
Chokladdopp
- 150 g choklad mörk
Instruktioner
Biskvibotten
- Riv mandelmassan.
- Lägg alla ingredienser i en skål.
- Vispa allt till en slät smet.
- Fyll en spritspåse och spritsa klickar stora som en 5-krona på bakplåtspapper.
- Baka bottnarna på 175° i 8-10 min i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna och ställ sedan in bottnarna i kylen.
Smörkräm
- Kastrull 1: Bryn 50 g smör till en gyllenbrun färg. Ställ av från plattan direkt vid önskad bryningsgrad för att undvika att det bränner sig fast.
- Kastrull 2: Häll i sockret. Tillsätt värme och koka sockret försiktigt till en gyllenbrun karamell.
- Häll i konjak och salt. P.g.a. värmen kommer kastrullen att "skrika lite" till en början. Sänk då värmen och låt svalna till en mer kontrollerad "tyst" värme. Rör om.
- Tillsätt det brynta smöret från den första kastrullen samt mörk choklad.
- Vispa allt till en slät smet och låt sedan svalna.
- Vispa ned resterande 100 g rumstempererat smör till en slät kräm.
- Häll/lägg ned smörkrämen i en spritspåse.
Chokladdopp
- Ta ut dina biskvibottnar ur kylen och snitta din spritspåse med smörkräm.
- Spritsa dina bottnar med smörkräm, gärna lätt konformade då det gör doppandet i choklad lite enklare.
- Smält den mörka chokladen i vattenbad.
- Doppa dina biskvier med smörkräm på i den flytande chokladen.
- Låt svalna.
- Ta fram dina biskvier, Grönstedts Le national 2020 och några fina cognacsglas. Serveras med fördel med en kopp kaffe på sidan av.