Talisker Adventure Guide är en reseguide som innehåller 12 svenska destinationer, naturupplevelser, aktiviteter samt inspirerande mat- och drinkrecept.
Foraging är en rörelse och ett begrepp som innebär att ta vara på råvaror och smaker från skog och mark. Med ökad kunskap och medvetenhet finns det massor att förädla – något som kocken Niki Sjölund utövat på heltid sedan 2016. Efter 15 år inom restaurangbranschen säljer han idag råvaror från naturen till ett 20-tal restauranger i Norden och har gett ut två böcker på ämnet.
– Att använda sig av naturen i matlagning är inte bara gott och bra för oss utan även väldig klimatsmart. Att låta sina gäster få en råvara som är plockad i närheten av där restaurangen ligger är att verkligen få smaka på dess terroir. Att jobba säsongsbetonat är otroligt spännande och lärorikt, speciellt här i det nordiska klimatet. Det gäller att man tar hand om alla råvaror och lär sig föräldrar dem på bästa sätt, säger Niki Sjölund.
Bella Porcile är en frilansande bartender som experimenterar med vilda växter och bär när hon tar barhänget till nya höjder. Hon plockar många av ingredienserna själv och menyerna anpassas efter årstiden. Av växterna tillverkar hon olika sockerlag som går att använda till såväl alkoholbaserade som alkoholfria drinkar.
– Jag är mer eller mindre född på krogen. Med en pappa från Italien med flera restauranger i sin ägo väcktes tidigt mitt intresse för smaker och upplevelser. De senaste åren har jag upptäckt ”foraging”- en rörelse inom mat och dryck där man vill återupptäcka och ta vara på de råvaror och smaker man traditionellt tagit från skog och mark, säger Bella Porcile.
Äventyrsguiden Talisker Adventure Guide är framtagen tillsammans med äventyraren Linda Åkerberg och innehåller 12 natursköna och på olika sätt fantastiska platser. Alla perfekt lämpade för foraging och det allra bästa från naturen var vi än befinner oss. Dessutom innehåller guiden massvis med aktiviteter, restauranger och fina platser att övernatta på.
Talisker Adventure Guide finns att utforska här.
Grancooler
Ingredienser
- 5 cl Talisker 10 years
- 3 cl gran zirup
- 3 cl citronjuice färsk
Instruktioner
- Häll ner allt i ett highball-glas.
- Rör om med en barsked.
- Addera is och toppa med tonic.
- Garnera med en grankvist och sugrör.
TaliToddy10
Ingredienser
- 5 cl Talisker 10 years
- 10 cl vatten varmt
- 2 cl citronjuice
- 2 cl apelsinjuice
- 2 cl ljunghonung
- 1 nypa kakaonibs
Instruktioner
- Värm vatten och fyll i en termos.
- Häll whiskyn i en Taliskermugg och pressa i apelsin och citron.
- Fyll på med hett vatten.
- Strössla i kakaonibs och lägg i en sked med honung.
- Garnera med en torkad apelsinskiva.
Cloudy Sour
Ingredienser
- 5 cl Talisker 10 years
- 4 cl Kullamust
- 1 cl citronjuice
- 2 cl ljunghonung
- 1 st äggvita
Instruktioner
- Häll äggvitan och de andra ingredienserna i shakern.
- Skaka ordentligt i fem sekunder.
- Fyll på med is och skaka tills shakern blir frostig.
- Dubbelsila ner i ett cocktailglas.
- Garnera med en torkad äppelskiva.
Fattiga riddare med frisk grön smoothie & kokkaffe
Ingredienser
Fattiga riddare
- 1 st ägg
- 2 dl mjölk
- ⅕ tsk kanel
- ⅕ tsk kardemummakärnor
- 1 tsk socker
- Briochebröd
- Flytande honung
- Grekisk/Turkisk yoghurt vispas
- Blåbärssylt
- Fläderblommor/älgörtsblommor
- Steksmör
Smoothie (Mixerkanna behövs)
- 1 banan
- 1 äpple
- 3 dl apelsinjuice
- 1 msk chiafrön
- 1 msk havregryn
- Färsk spenat alt. vildplockat
Instruktioner
- Knäck ägget i en djup tallrik eller skål.
- Häll i mjölk, kanel, krossade kardemummakärnor och socker.
- Vispa ihop med en gaffel.
- Vispa yoghurten fluffig och ställ undan.
- Värm stekpannan och tillsätt smöret.
- Doppa brödets båda sidor i äggblandningen och strössla över socker.
- Stek till båda sidorna får en fin karamelliserad färg.
- Garnera med fläderblommor eller älgörtsblommor från naturen.
Smoothie
- Blanda alla ingredienser i en mixerkanna och mixa till önskad konsistens.
- Garnera med några tunna äppelskivor och toppa med extra chiafrön.
Tillägg
- Byt ut spenaten mot plockade brännässlor alternativt addera bladen mixade.
Sommarsallad med getostknyte, hjortron och charkuteri
Ingredienser
- Tortillabröd
- 200 g lokal chèvre
- 200 g hjortronsylt
- 1 st äpple
- 2 huvuden gemsallad
- 1 st tomat
- 25 g tryffelsalami
- Solroskärnor
- Olja
- Äppelcidervinäger
- Salt
Instruktioner
- Värm stekpannan på medeltemperatur tillsammans med solroskärnorna till de får färg. Du behöver ingen olja, men se till att de inte blir brända!
- Lägg ut tortillabröden och toppa med ost i mitten av varje bröd.
- Rulla sedan ihop bröden och dela gemsalladen i mitten, vertikalt.
- Lägg solroskärnorna åt sidan. Ha sedan i lite olja i pannan och lägg i salladsbitarna med snittytan nedåt. Låt salladen ligga 2-3 minuter innan du lägger ned rullarna.
- Stek sedan rullarna i ca 5 minuter på medeltemperatur beroende på krispighet.
- Lägg upp sallad på tallriken och skär rullarna i lagom stora bitar.
- Skär tomaterna och blanda dessa med lite olja och vinäger.
- Garnera tomatsalladen med tryffelsalami, rostade solroskärnor och några äppelskivor.
- Toppa med hjortronsylt.
Tillägg
- Våtarv, maskrosblad och maskrosblommor.
Råraka med nässlor och blomkål toppad med ramslökskryddad bönkräm
Ingredienser
Råraka
- 3 st medelstora potatisar
- 1 st blomkålshuvud
- 1 näve hackade brännässlor
- 1 st gul lök
- 1 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- Olja
- Salt
- Äppelcidervinäger
- Honung
- Sommargyll/ ryssgubbe/rallarros
- Solroskärnor
Bönkräm
- 1 pkt kikärtor färdigkokta
- Citron
- Ramslök
- Rapsolja
- Rostad kummin
- Peppar
- Salt
- Yoghurt
Instruktioner
Råraka
- Värm upp olja i en stekpanna.
- Riv potatisen och hälften av blomkålshuvudet. Pressa ut vattnet ur potatisen.
- Grovhacka brännässlor och lök.
- Blanda ihop alla råvaror med ägget till en smet.
- Klicka ut i önskad storlek på plättar och stek gyllene på varje sida.
- Skär ner resterande bitar av blomkålen och lägg i lika delar äppelcidervinäger och honung med en nypa salt. Låt ligga en stund.
- Tillsätt blommor från sommargyllen eller ryssgubbe samt rallarros. Garnera med blombladen och strö över rostade solroskärnor.
Bönkräm
- Häll av kikärtorna och skölj lätt i vatten.
- Mosa ihop ordentligt med en gaffel.
- Blanda i alla ingredienser.
- Salta efter smak.
Servering
- Lägg sedan ut rårakan och toppa med klickar av bönkrämen, lite yoghurt och rostad kummin.
- Addera blomkålen i vinäger för extra syra och krispighet.
- Salta och peppra efter smak.
Varmrökt regnbåge i paket med spetskål och rabarber
Ingredienser
- 200 g varmrökt regnbåge tas isär
- 1 st äppelskiva
- 4 st champinjoner
- 1 stång rabarber
- 100 g spetskål
- 100 g smör1 citron
- st Kokt potatis mosas
- Ramslök / purjolök
- Citronskal
- Björkblad, gröna enbär och granskott
Instruktioner
- Dela bakplåtspappret och aluminiumfolien i två lika stora delar och mosa potatisen i botten på varje del.
- Skär champinjonerna i skivor, finstrimla spetskålen och skala rabarbern i tum-stora bitar. Lägg detta över potatisen tillsammans med små bitar av fisken.
- Toppa varje paket med 50 g smör och citronzest.
- Vik sedan ihop paketen och lägg i elden eller i stekpannan.
- Låt paketen ligga i 10–15 minuter och vänd under tiden.
- Smaka upp med citronsaft
Tillägg
- Vildplockade björkblad och krossade enbär i paket.
- Toppa med nyplockade vaxiga granskott.
Pannbakad konfektkaka med sommarblommor
Ingredienser
- 2 st ägg
- 2,5 dl socker
- 1,5 dl mjöl
- 1,5 dl rapsolja
- 3 msk kakao
- 1 nypa salt
- 1 msk hjortronsylt
- 1/5 dl syrénblommor/fläderblommor hackade
- Yoghurt
- 1 st äpple
- Harsyra
- Ängssyra/rallarros
Instruktioner
- Rör ihop allt och häll smeten i en stekpanna. Sätt på lock.
- Tillaga till önskad konsistens, gärna kladdig.
- Skaka stekpannan för att se konsistensen.
- Stek ett äpple tills det mjuknar. Dela i två och gröp ur äppelmoset.
- Serveras sedan med vispad yoghurt och harsyra. Garnera med ängssyra eller rallarros.