Äntligen höst! Äntligen dags för en riktigt kvargsmarrig äppelkaka. Ett värmande avslut
på en kylig höstdag ute i skog och mark.
Kakan
50 g Valio Eila® laktosfritt smör
100 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
1 ½ dl strösocker
2 ägg
½ tsk kardemumma
½ tsk kanel
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ströbröd till formen
Fyllning och garnering
4 medelstora röda äpplen
1 msk strösocker
1 citron
Kvarggrädde
100 g Valio Eila® laktosfri kvarg vanilj
1 dl Valio Eila® laktosfri vispgrädde 35%
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form. Smält smöret. Vispa ihop det
smälta smöret, vaniljkvarg, strösocker och ägg. I en separat skål: rör ihop kardemumma,
kanel, vetemjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Bröa formen och
häll i smeten. Skiva äpplena tunt med en mandolin. Skär skivorna till halvmånar. Lägg
cirka 10 äppelskivor på en rad överlappandes från varje mitt. Pressa citronsaft över
raden av äpplen. Rulla ihop äppelraden och starta där du la första äppelskivan. Nu har
det blivit en äppelros. Stick ner rosen i formen med smeten. Upprepa tills hela formen är
fylld av rosor. Strö över sockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.
Testa med en sticka – när den är torr är kakan klar. Låt svalna.
Vispa ihop kvargen och grädden krämigt och servera med kakan.
Tips: Använd en mandolin så blir äppelskivorna lika tunna!
Wasa och Foodgeekz:
Knäckebrödets Framtid