annons

Het grillad lax
Foto: Fiskeriet

Het grillad lax

Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 dl vitt sushiris eller jasminris
  • 500 g Frøya Lax Mid Loin
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk sesamfrön rostade
  • 1 burk kimchi

Marinad

  • 1 msk sriracha eller gochujang
  • 2 tsk ingefära riven
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 msk vatten

Smaksatta sojabönsgroddar

  • 500 g sojabönsgroddar
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 tsk socker
  • chiliflakes efter smak

Edamamebönor

  • 1 paket edamame fryst
  • flingsalt

Wokad salladskål

  • 1 st salladskål
  • 0,5 st grönsaksbuljong
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja

Instruktioner
 

  • Tillaga riset enligt förpackningen.
  • Blanda ingredienserna till marinaden. Tips! Det är enklast att riva ingefära när den är fryst.
  • Dela laxen i ca 10 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Plasta och ställ in i kyl till servering.
  • Skölj gurkan och skär i slantar om 2-3 cm. Finhacka vitlöken och riv ingefära. Lägg allt i en skål och häll på sojan. Blanda och låt stå till servering.
  • Lägg ner de frusna edamamebönorna i en ångkorg/stålsil. Fyll en kastrull med 1/3 vatten och sätt på högsta värme på spisen. När vattnet stormkokar, lägg på ångkorgen/stålsilen och täck med lock och ånga i 5-7 min. Lägg i en skål och strössla över rikligt med flingsalt.
  • Salta och koka upp minst 3 liter vatten. Skölj groddarna och koka dem 3-4 min. Lägg groddarna i ett durkslag och skölj tills de har svalnat och låt rinna av.
  • Blanda soja, socker och chiliflakes efter smak i en serveringsskål. Lägg i groddarna och blanda. Plasta och låt stå kylt till servering.
  • Värm upp en stor wok/stekpanna 7-8 min på medelvärme så att den blir riktigt varm. Under tiden skär salladskålen, uteslut roten och finhacka vitlöken. När woken/stekpannan är ordentligt varm häll i olja och låt den bli varm. Stek salladskålen under omrörning ca 3-4 min. Smula över grönsaksbuljong, vitlök och häll på sojan. Stek ca 2-3 min till. Häll över i serveringsskål och låt stå till servering.
  • Stek laxen på hög värme ca 1-2 min på vardera sida på en grill eller i en grillpanna. Lägg upp på ett serveringsfat.
  • Häll upp kimchi i en skål och ställ fram tillsammans med ris, lax och tillbehör. Toppa lax, sojabönsgroddar och gurka med sesamfrön och koriander.
Skriv ut receptet

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.