Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 4 dl vitt sushiris eller jasminris
- 500 g Frøya Lax Mid Loin
- 1 kruka koriander
- 2 msk sesamfrön rostade
- 1 burk kimchi
Marinad
- 1 msk sriracha eller gochujang
- 2 tsk ingefära riven
- 1 tsk japansk soja
- 1 msk vatten
Smaksatta sojabönsgroddar
- 500 g sojabönsgroddar
- 1 tsk japansk soja
- 0,5 tsk socker
- chiliflakes efter smak
Edamamebönor
- 1 paket edamame fryst
- flingsalt
Wokad salladskål
- 1 st salladskål
- 0,5 st grönsaksbuljong
- 1 tsk japansk soja
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
Instruktioner
- Tillaga riset enligt förpackningen.
- Blanda ingredienserna till marinaden. Tips! Det är enklast att riva ingefära när den är fryst.
- Dela laxen i ca 10 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Plasta och ställ in i kyl till servering.
- Skölj gurkan och skär i slantar om 2-3 cm. Finhacka vitlöken och riv ingefära. Lägg allt i en skål och häll på sojan. Blanda och låt stå till servering.
- Lägg ner de frusna edamamebönorna i en ångkorg/stålsil. Fyll en kastrull med 1/3 vatten och sätt på högsta värme på spisen. När vattnet stormkokar, lägg på ångkorgen/stålsilen och täck med lock och ånga i 5-7 min. Lägg i en skål och strössla över rikligt med flingsalt.
- Salta och koka upp minst 3 liter vatten. Skölj groddarna och koka dem 3-4 min. Lägg groddarna i ett durkslag och skölj tills de har svalnat och låt rinna av.
- Blanda soja, socker och chiliflakes efter smak i en serveringsskål. Lägg i groddarna och blanda. Plasta och låt stå kylt till servering.
- Värm upp en stor wok/stekpanna 7-8 min på medelvärme så att den blir riktigt varm. Under tiden skär salladskålen, uteslut roten och finhacka vitlöken. När woken/stekpannan är ordentligt varm häll i olja och låt den bli varm. Stek salladskålen under omrörning ca 3-4 min. Smula över grönsaksbuljong, vitlök och häll på sojan. Stek ca 2-3 min till. Häll över i serveringsskål och låt stå till servering.
- Stek laxen på hög värme ca 1-2 min på vardera sida på en grill eller i en grillpanna. Lägg upp på ett serveringsfat.
- Häll upp kimchi i en skål och ställ fram tillsammans med ris, lax och tillbehör. Toppa lax, sojabönsgroddar och gurka med sesamfrön och koriander.