Go Back
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 4 dl vitt sushiris eller jasminris
  • 500 g Frøya Lax Mid Loin
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk sesamfrön rostade
  • 1 burk kimchi

Marinad

  • 1 msk sriracha eller gochujang
  • 2 tsk ingefära riven
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 msk vatten

Smaksatta sojabönsgroddar

  • 500 g sojabönsgroddar
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 tsk socker
  • chiliflakes efter smak

Edamamebönor

  • 1 paket edamame fryst
  • flingsalt

Wokad salladskål

  • 1 st salladskål
  • 0,5 st grönsaksbuljong
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja

Instruktioner
 

  • Tillaga riset enligt förpackningen.
  • Blanda ingredienserna till marinaden. Tips! Det är enklast att riva ingefära när den är fryst.
  • Dela laxen i ca 10 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Plasta och ställ in i kyl till servering.
  • Skölj gurkan och skär i slantar om 2-3 cm. Finhacka vitlöken och riv ingefära. Lägg allt i en skål och häll på sojan. Blanda och låt stå till servering.
  • Lägg ner de frusna edamamebönorna i en ångkorg/stålsil. Fyll en kastrull med 1/3 vatten och sätt på högsta värme på spisen. När vattnet stormkokar, lägg på ångkorgen/stålsilen och täck med lock och ånga i 5-7 min. Lägg i en skål och strössla över rikligt med flingsalt.
  • Salta och koka upp minst 3 liter vatten. Skölj groddarna och koka dem 3-4 min. Lägg groddarna i ett durkslag och skölj tills de har svalnat och låt rinna av.
  • Blanda soja, socker och chiliflakes efter smak i en serveringsskål. Lägg i groddarna och blanda. Plasta och låt stå kylt till servering.
  • Värm upp en stor wok/stekpanna 7-8 min på medelvärme så att den blir riktigt varm. Under tiden skär salladskålen, uteslut roten och finhacka vitlöken. När woken/stekpannan är ordentligt varm häll i olja och låt den bli varm. Stek salladskålen under omrörning ca 3-4 min. Smula över grönsaksbuljong, vitlök och häll på sojan. Stek ca 2-3 min till. Häll över i serveringsskål och låt stå till servering.
  • Stek laxen på hög värme ca 1-2 min på vardera sida på en grill eller i en grillpanna. Lägg upp på ett serveringsfat.
  • Häll upp kimchi i en skål och ställ fram tillsammans med ris, lax och tillbehör. Toppa lax, sojabönsgroddar och gurka med sesamfrön och koriander.
Skriv ut receptet