Årets rätt 2021 Poké Bowl
Foto: Årets Kock

God och hälsosam ”Swedish bowl” med kyckling och rostade grönsaker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Årets rätt 2021, skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Portioner 4

Ingredienser
  

Bas

  • 1 dl gul ärta
  • 1 dl matvete
  • 0,5 dl solroskärnor

Dressing

  • 1 dl olja
  • 50 g örter persilja, ramslök eller gräslök
  • 1 st citron
  • salt
  • peppar

Protein

  • 4 st kycklingfilé
  • olja
  • fänkålsfrö
  • salt

Grönt

  • 1 st kålrabbi
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 st lökar
  • 300 g svamp
  • 300 g rödbetor
  • olja
  • smör
  • 0,5 st spetskål huvud
  • 50 g krasse

Sås

  • 200 g krasse
  • 3 dl crème fraiche

Topping

  • 4 msk mandel rostad
  • 50 g ost lagrad
  • chili flakes

Instruktioner
 

Bas

  • Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min.

Dressing

  • Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan med matvete, ärtor och solrosfrön och ha som bas i tallriken.

Protein

  • Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sedan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 65°. Ta ut kycklingen och lägg på folie så att kycklingen fortsätter att efterstekas efter den tas ut ur ugnen. Kycklingen är klar vid +72°.

Grönt

  • Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.
  • Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
  • Plocka av bladen från spetskålen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Sås

  • Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Topping

  • Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.
Skriv ut receptet

relaterat

Brödsmulpasta – Pasta Pangrattato
Pasta

Brödsmulspasta – Pasta Pangrattato

När Keyyo och Danyel Couet bjuder på en trerätters brödmiddag väljer de en smakrik och snabblagad pastarätt till varmrätt. De rostade brödsmulorna på toppen ger

Chorizosmör
Tillbehör

Chorizosmör

Smaksatt smör med Chorizo atado. Riktigt gott på baguette eller till grillat!

Chorizo med het potatis
Korv

Chorizo med het potatis

Chorizo Atado tillsammans med potatis som är stekt i Patatas Bravas kryddmix med lök och paprika. Serveras tillsammans med oliver.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.