Årets rätt 2021, skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.
Ingredienser
Bas
1dlgul ärta
1dlmatvete
0,5dlsolroskärnor
Dressing
1dlolja
50görterpersilja, ramslök eller gräslök
1stcitron
salt
peppar
Protein
4stkycklingfilé
olja
fänkålsfrö
salt
Grönt
1stkålrabbi
0,5dlättika
1dlsocker
1dlvatten
2stlökar
300gsvamp
300grödbetor
olja
smör
0,5stspetskålhuvud
50gkrasse
Sås
200gkrasse
3dlcrème fraiche
Topping
4mskmandelrostad
50gostlagrad
chili flakes
Instruktioner
Bas
Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min.
Dressing
Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan med matvete, ärtor och solrosfrön och ha som bas i tallriken.
Protein
Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sedan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 65°. Ta ut kycklingen och lägg på folie så att kycklingen fortsätter att efterstekas efter den tas ut ur ugnen. Kycklingen är klar vid +72°.
Grönt
Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.
Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
Plocka av bladen från spetskålen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.
Sås
Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.
Topping
Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.