Go Back
Portioner 4
Årets rätt 2021, skapad av Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020.

Ingredienser
  

Bas

  • 1 dl gul ärta
  • 1 dl matvete
  • 0,5 dl solroskärnor

Dressing

  • 1 dl olja
  • 50 g örter persilja, ramslök eller gräslök
  • 1 st citron
  • salt
  • peppar

Protein

  • 4 st kycklingfilé
  • olja
  • fänkålsfrö
  • salt

Grönt

  • 1 st kålrabbi
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 st lökar
  • 300 g svamp
  • 300 g rödbetor
  • olja
  • smör
  • 0,5 st spetskål huvud
  • 50 g krasse

Sås

  • 200 g krasse
  • 3 dl crème fraiche

Topping

  • 4 msk mandel rostad
  • 50 g ost lagrad
  • chili flakes

Instruktioner
 

Bas

  • Koka matvete och ärtor tills de blir mjuka i lättsaltat vatten. Rosta solrosfrön i ugnen på 150° i 8 min.

Dressing

  • Mixa olja, dina favoritörter och citronzest till det blir slätt. Blanda sedan med matvete, ärtor och solrosfrön och ha som bas i tallriken.

Protein

  • Stek kycklingen i olja på hög värme så den får fin färg. Krydda sedan kycklingen med malda fänkålsfrön och salt. Baka klart i ugnen på 150° till den har en kärntemperatur på 65°. Ta ut kycklingen och lägg på folie så att kycklingen fortsätter att efterstekas efter den tas ut ur ugnen. Kycklingen är klar vid +72°.

Grönt

  • Hyvla kålrabbin tunt. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg ner kålrabbin och låt det svalna.
  • Skala och dela lökarna och rödbetorna i mindre bitar. Rosta i ugnen med lite olja och salt på 180° i ca 20 min eller tills de har mjuknat. Skär svampen och stek i smör tills de fått fin färg. Avsluta med salt.
  • Plocka av bladen från spetskålen och blanchera ca 4 min i saltat vatten. Skär sedan ner bladen och blanda med krasse.

Sås

  • Mixa valfri krasse med crème fraiche och smaksätt med salt.

Topping

  • Hacka mandeln och blanda med chili flakes. Avsluta rätten med att riva på osten och sen toppa med nötblandningen.
Skriv ut receptet