”Bus eller citronpaj?” En kvargsmarrig citronpaj så klart! En lagom läskig efterrätt med spökmaränger. Perfekt att bjuda familj och vänner på under Halloween. Skrämmande gott, helt enkelt.
Pajbotten
150 g Valio Eila® laktosfritt smör
300 g Digestivekex
2 tsk lakritspulver
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Krossa Digestivekexen genom att lägga dem i en plastpåse och rulla en kavel över kexen tills de har blivit till ett fint mjöl. Blanda Digestivekexen med det smälta smöret och lakritspulvret. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
Citronfyllning
2 burkar Valio Eila® laktosfri kvarg citron
3 äggulor (spara vitorna till marängen)
1 msk strösocker
1 msk citronsaft
1⁄2 tsk lakritspulver
Vispa ihop alla ingredienser och häll i pajskalet. Grädda i ca 15 minuter på 175 grader. Låt svalna. Kyl i minst 6 timmar.
Schweizisk maräng
3 äggvitor
1 3⁄4 dl strösocker
Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant till sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast maräng. Spritsa spökmaränger på pajen och bränn av med en gasbrännare.
Chokladögon
50 g mörk choklad
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Använd en grillpinne eller liknande och doppa den i chokladen och dutta sedan ögon på marängspökena.