Påskägg och sill i all ära, men en riktigt god och kvargfräsch citronkaka slår det mesta! Testa vår goda och saftiga kaka i påsk – och påskharen kommer att vilja stanna kvar för ett smakprov. Glad påsk!
Det här behövs
Form: 1 1⁄2 liters sockerkaksform
Ingredienser
- 100 g smör
- 3 ägg
- 2 1⁄2 dl strösocker, alternativt björksocker eller annan sötning
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl kvarg
- citron rivet skal av en citron
- 4 dl vetemjöl , alternativt bovetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Glasyr
- Kvarg med citronsmak
- 2 1⁄2 dl florsocker, alternativt annan sötning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret.
- Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
- Rör ner kvargen.
- Tillsätt det smälta smöret och citronskalet och rör till en jämn smet.
- I en separat skål, blanda vetemjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör till en jämn smet.
- Smöra och bröa en form, grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter.
- Testa med en sticka, den ska vara torr. Låt vila i 5 minuter och vänd sedan upp kakan på ett fat. Låt svalna.
- Vispa ihop kvarg och florsocker. Ringla över kakan. Fyll hålet i mitten av kakan med marsipan- och chokladägg. Servera!