annons

Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43
Foto: Nigab

Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43

Ingredients
  

Vaniljglass

  • 2 st ägg
  • 4 st äggulor
  • 4 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 0,6 dl Licor 43

Rabarbercoulis

  • 3 dl rabarber färsk
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 3 tsk gelatinpulver

Mandelkaka

  • 6 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 msk mjölk
  • 1 st citron skalet
  • 3 dl mandelspån
  • 1 msk Licor 43

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita ca 4 ägg
  • 50 g vatten
  • 210 g strösocker

Instructions
 

Vaniljglass

  • Vispa ihop ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
  • Vispa sedan grädden hårt i en separat skål.
  • Blanda ihop äggsmeten och grädden. Tillsätt Licor 43.
  • Blanda ihop smeten och häll ner i glassmaskin eller frys in i frysen.

Mandelkaka

  • Sätt på ugnen på 250°C varmluft. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Vispa socker och ägg poröst.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, tillsätt mjölk, Licor 43 och hälften av mandelspånen.
  • Häll ut smeten på ugnsplåten och strö över resterande mandelspån.
  • Grädda i ugnen i 5–10 minuter.

Rabarbercoulis

  • Skiva rabarberna till små bitar, ca ½ cm stora.
  • Lägg rabarbern med socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 5-10 minuter tills såsen tjocknat en del.
  • Blanda ner gelatin och låt hallonsåsen svalna till dess att den blivit tjockare i konsistensen.

Forma glassen

  • Täck insidan av en rundbottnad skål med plastfolie och fyll sedan med glassen. Lämna ett par centimeter till kanten för att få plats med mandelkakan senare.
  • Gröp ett hål i mitten av glassen för att sedan kunna fylla med rabarbercoulin.
  • Täck glassen med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar, men gärna över natten.

Italiensk maräng

  • Koka upp vatten och socker till 121°C. När den når cirka 110°C, vispa äggvitan till ett hårt skum med hjälp av en elvisp.
  • Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

Servering

  • Ta ut glassen ur frysen. Fyll det urgröpta hålet med rabarbercoulis.
  • Skär ut mandelkakan till en form som passar den rundbottnade skålen som glassen ligger i.
  • Lägg på mandelkakan och pressa samman. Vänd skålen upp och ner och ta ut glassen ur skålen och placera på de fat du tänkt servera desserten på.
  • Spritsa eller bred över marängen över glassen. Tänk på täcka alla ytor, eftersom marängen ska brännas av får inte glassen synas igenom marängtäcket.
  • Bränn av marängen och servera omedelbart!
Print Recipe

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.