annons

Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43
Foto: Nigab

Christin Kashous Baked Alaska med Licor 43

Ingredienser
  

Vaniljglass

  • 2 st ägg
  • 4 st äggulor
  • 4 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • 0,6 dl Licor 43

Rabarbercoulis

  • 3 dl rabarber färsk
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 3 tsk gelatinpulver

Mandelkaka

  • 6 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 msk mjölk
  • 1 st citron skalet
  • 3 dl mandelspån
  • 1 msk Licor 43

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita ca 4 ägg
  • 50 g vatten
  • 210 g strösocker

Instruktioner
 

Vaniljglass

  • Vispa ihop ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
  • Vispa sedan grädden hårt i en separat skål.
  • Blanda ihop äggsmeten och grädden. Tillsätt Licor 43.
  • Blanda ihop smeten och häll ner i glassmaskin eller frys in i frysen.

Mandelkaka

  • Sätt på ugnen på 250°C varmluft. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Vispa socker och ägg poröst.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, tillsätt mjölk, Licor 43 och hälften av mandelspånen.
  • Häll ut smeten på ugnsplåten och strö över resterande mandelspån.
  • Grädda i ugnen i 5–10 minuter.

Rabarbercoulis

  • Skiva rabarberna till små bitar, ca ½ cm stora.
  • Lägg rabarbern med socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 5-10 minuter tills såsen tjocknat en del.
  • Blanda ner gelatin och låt hallonsåsen svalna till dess att den blivit tjockare i konsistensen.

Forma glassen

  • Täck insidan av en rundbottnad skål med plastfolie och fyll sedan med glassen. Lämna ett par centimeter till kanten för att få plats med mandelkakan senare.
  • Gröp ett hål i mitten av glassen för att sedan kunna fylla med rabarbercoulin.
  • Täck glassen med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar, men gärna över natten.

Italiensk maräng

  • Koka upp vatten och socker till 121°C. När den når cirka 110°C, vispa äggvitan till ett hårt skum med hjälp av en elvisp.
  • Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

Servering

  • Ta ut glassen ur frysen. Fyll det urgröpta hålet med rabarbercoulis.
  • Skär ut mandelkakan till en form som passar den rundbottnade skålen som glassen ligger i.
  • Lägg på mandelkakan och pressa samman. Vänd skålen upp och ner och ta ut glassen ur skålen och placera på de fat du tänkt servera desserten på.
  • Spritsa eller bred över marängen över glassen. Tänk på täcka alla ytor, eftersom marängen ska brännas av får inte glassen synas igenom marängtäcket.
  • Bränn av marängen och servera omedelbart!
Skriv ut receptet

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.