Ingredienser
Vaniljglass
- 2 st ägg
- 4 st äggulor
- 4 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
- 6 dl vispgrädde
- 0,6 dl Licor 43
Rabarbercoulis
- 3 dl rabarber färsk
- 1 dl strösocker
- 6 dl vatten
- 3 tsk gelatinpulver
Mandelkaka
- 6 st ägg
- 3 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 6 msk mjölk
- 1 st citron skalet
- 3 dl mandelspån
- 1 msk Licor 43
Italiensk maräng
- 125 g äggvita ca 4 ägg
- 50 g vatten
- 210 g strösocker
Instruktioner
Vaniljglass
- Vispa ihop ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
- Vispa sedan grädden hårt i en separat skål.
- Blanda ihop äggsmeten och grädden. Tillsätt Licor 43.
- Blanda ihop smeten och häll ner i glassmaskin eller frys in i frysen.
Mandelkaka
- Sätt på ugnen på 250°C varmluft. Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Vispa socker och ägg poröst.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten, tillsätt mjölk, Licor 43 och hälften av mandelspånen.
- Häll ut smeten på ugnsplåten och strö över resterande mandelspån.
- Grädda i ugnen i 5–10 minuter.
Rabarbercoulis
- Skiva rabarberna till små bitar, ca ½ cm stora.
- Lägg rabarbern med socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning i ca 5-10 minuter tills såsen tjocknat en del.
- Blanda ner gelatin och låt hallonsåsen svalna till dess att den blivit tjockare i konsistensen.
Forma glassen
- Täck insidan av en rundbottnad skål med plastfolie och fyll sedan med glassen. Lämna ett par centimeter till kanten för att få plats med mandelkakan senare.
- Gröp ett hål i mitten av glassen för att sedan kunna fylla med rabarbercoulin.
- Täck glassen med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar, men gärna över natten.
Italiensk maräng
- Koka upp vatten och socker till 121°C. När den når cirka 110°C, vispa äggvitan till ett hårt skum med hjälp av en elvisp.
- Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
Servering
- Ta ut glassen ur frysen. Fyll det urgröpta hålet med rabarbercoulis.
- Skär ut mandelkakan till en form som passar den rundbottnade skålen som glassen ligger i.
- Lägg på mandelkakan och pressa samman. Vänd skålen upp och ner och ta ut glassen ur skålen och placera på de fat du tänkt servera desserten på.
- Spritsa eller bred över marängen över glassen. Tänk på täcka alla ytor, eftersom marängen ska brännas av får inte glassen synas igenom marängtäcket.
- Bränn av marängen och servera omedelbart!