Portioner 4 portioner
Ingredienser
Brownies
- 125 g mörk choklad
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör mjukt
- 3 dl strösocker
- 2 st ägg
- 2 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl vetemjöl
Jack Daniels's whiskeyglass
- 0,5 st vaniljstång
- 2 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
- 3 st äggulor
- 1 dl råsocker
- 2 msk Jack Daniel's whiskey
Saltrostade mandlar
- 100 g mandel skalad
- olja
- salt
- hickory liquid smoke valfritt
Instruktioner
Brownies
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält 125 g choklad på låg effekt i mikron.
- Rör ihop smör och socker.
- Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget och sedan den smälta chokladen.
- Blanda kakao, vaniljsocker och mjöl och sikta ner i smeten. Hacka chokladen grovt och blanda ner i chokladsmeten.
- Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, 24x24 cm. Häll i smeten.
- Grädda 25–30 minuter. Låt kakan kallna och skär upp den i bitar.
Jack Daniels's whiskeyglass
- Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en kastrull.
- Vispa äggulor med råsocker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken över gulorna i en jämn stråle, vispa under tiden och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen till 85° eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Ta av från värmen, det får inte koka.
- Häll upp massan i en bunke och kyl ner, gärna över natten för bästa resultat.
- Sila av, tillsätt whiskey och kör i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen minst 1–2 timmar.
- Skär upp kakan och lägg på tallrikar. Lägg på en kula av whiskeyglassen och strö över mandlarna.
Saltrostade mandlar
- Rosta 100 g skalad mandel i 2 krm olja i stekpanna.
- Salta lätt och tillsätt ev ett par droppar hickory liquid smoke.