Ingredienser
Karamelliserade popcorn
- 2 dl poppade popcorn
- 4 msk strösocker
- 30 g smör
- 10 g smör
- 1 nypa flingsalt
Chokladbottnar, 4st till 1 amerikansk chokladtårta
- 5,5 dl vetemjöl
- 5 dl strösocker
- 3 dl kakao
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk salt
- 3 st ägg rumstempererade
- 3 dl mjölk rumstempererad
- 2 dl vegetabilisk olja
- 3,5 dl varmt kaffe
Baileys salted caramel buttercream
- 125 g äggvita
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 400 g smör rumstempererat, saltat
- 1 dl Baileys Salted Caramel
- 150 g vit choklad
Kolasås till spegel och drips
- 210 g socker (2 dl + 2 msk)
- 2 dl grädde
- 165 g ljus sirap (1 dl + 1 msk)
- 4 msk ljust muscovadosocker
- 0,25 tsk salt
Instruktioner
Karamelliserade popcorn
- Värm en tom panna på medelhög värme och häll sedan i sockret i omgångar.
- När sockret helt smält tillsätt den större mängden smör och rör om.
- Tillsätt popcornen och blanda runt ordentligt. Lägg i det sista smöret och rör om.
- Häll ut popcornen över ett bakplåtspapper och separera med en sked om de sitter ihop. För att få dem kulformade rulla försiktigt i rena händer.
- Avsluta med flingsalt, låt svalna något.
Chokladbottnar, 4st till 1 amerikansk chokladtårta
- Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda samman mjölk, ägg, olja.
- Rör ihop de båda.
- Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
- Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Om det behövs, jämna till dem något genom att ta ur dem ut formen och skära av de högsta punkterna med en brödkniv.
Baileys salted caramel buttercream
- Koka socker och vatten till 121 grader.
- När sockerlagen når 110 grader börja vispa äggvitorna på medelhög hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp.
- När sockerlagen är klar slå den med tunn stråle över de lättvispade äggvitorna och vispa till den svalnar.
- Tillsätt smöret genom att klicka i det i marängen i omgångar.
- Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt till smörkrämen med en jämn stråle.
- Tillsätt Baileys i omgångar.
- Låt krämen vispa tills alla ingredienser är helt iblandade.
Kolasås till spegel och drips
- Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt svalna något.
Montering
- Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på eller på en tårtbricka, ställ en ställbar tårtring runt botten.
- Spritsa en ram kräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med kräm.
- Lägg på nästa botten och repetera det du precis gjort.
- Lägg på nästa botten och repetera ytterligare en gång. Ställ tårtan i kylen i ca 1h.
- Skär runt tårtringen för att lossa tårtan.
- Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att dekorera med några spritsade toppar längs med kanten. Ställ i kyl i cirka 20 minuter.
- Fyll ramen med avsvalnad kolasås.
- Toppa med karamelliserade popcorn.