Baileys Berry Nice Slice by Badass Food Stories
Foto: Diageo

Baileys Berry Nice Slice by Badass Food Stories

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Dessertpizzan är baserad på napolitansk grunddeg – men något mindre portioner. En sommardröm toppad med jordgubbar, kräm på Bailey’s Strawberries & Cream, salted caramel på brynt smör, citronmeliss och havssalt. What makes or break a pizza är degen och temperaturen i ugnen. Investera i bakstål/sten så får du garanterat bättre resultat i hemmaköket. Orkar du inte göra egen deg så köp färdig från din lokala Napolitanska pizzabagare!

Ingredienser
  

Napolitansk pizzadeg

  • 500 g vatten ca 15 grader
  • 22 g salt
  • 5 g jäst
  • 750 g Tipo 00-mjöl

Baileys Strawberries & Cream-kräm

  • 200 g crème fraiche
  • 200 g färskost
  • 2 msk florsocker
  • 10 cl Baileys Strawberries & Cream
  • citronzest

Rårörda jordgubbar

  • 1 paket jordgubbar
  • 1 msk socker
  • 1 st citron zest från hela + juice från halva citronen
  • citronmeliss

Brynt smör salted caramel

  • 75 g smör brynt
  • 2 dl grädde
  • 1,5 dl muscovadosocker mörkt
  • 2 tsk flingsalt

Instruktioner
 

Napolitansk pizzadeg

  • Degen förbereder du smidigast samma morgon och låter den jäsa i rumstemperatur tills det är dags att äta. Blanda vatten, salt och jäst. Tillsätt mjölet och knåda degen i 5 min. Jäs i bunke 3h. Dela och forma till 230g-bollar. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca. 3h eller tills det är dags att baka ut och toppa pizzan.

Baileys Strawberries & Cream-kräm

  • Vispa crème fraîchen med elvisp tills den blir tjock. Först blir den lös men fortsätt vispa tills den tjocknar. Vänd sedan ner färskosten till en slät kräm. Smaksätt med florsocker, citronskal och Baileys Strawberries & cream. Se till att den har en tjock, krämig och luftig konsistens. Häll över i en spritspåse, förvara kallt tills servering.

Rårörda Jordgubbar

  • Rensa och dela jordgubbarna i fyra delar, placera i en skål. Riv över citronskal, blanda sedan med socker och citronsaft. Låt marinera ca. 30 min innan servering.

Brynt smör salted caramel

  • Bryn smöret i en kastrull på hög värme tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Häll på grädde och mörk muscovadosocker, låt koka 7–10 minuter till en kolasås. Rör ner salt och låt svalna.

Tillagning

  • Om du inte har en pizzaugn i trädgården så ställ ugnen på högsta värmen med bakstål/baksten på ett galler. Baka ut pizzan genom att lägga en färdigjäst degboll i en hög med mjöl. Platta ut degen med fingrarna och forma till en rund pizza. Viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt i ugnen. Lägg några delade jordgubbar jämt över degen för att förhindra att den reser sig. Grädda i ugnen tills degen är klar.

Toppa pizzan

  • Låt degen svalna något innan du börjar toppa pizzan. Börja med att spritsa ut Baileys Strawberries & Cream-kräm vid jordgubbarna. Toppa sedan med rårörda jordgubbar. Avsluta med att ringla brynt smör salted caramel och lite flingsalt. Dekorera med citronmeliss och ätbara blommor. Slicea upp och låta sällskapet ta en bit medan du gör en till!
Skriv ut receptet

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.