Recept av Annie Hesselstad.
Portioner 15 st
Ingredienser
Mandelkaka med fänkål
- 200 g smör
- 175 g mandelmjöl
- 200 g florsocker
- 10 g vaniljsocker
- 5 g salt
- 5 g bakpulver
- 1 st citron zest
- 20 g potatismjöl
- 5 g fänkål malen
- 200 g äggvita
- mandelspån alt mandelflagor eller hackad orostad mandel att toppa med
Syltade apelsinskal
- 2 st apelsiner
- 300 g vatten
- 0,5 tsk salt
- 200 g socker
- 150 g vatten
Cointreau-lag
- 125 g vatten
- 125 g socker
- 100 g apelsinjuice
- 40 g Cointreau
- 10 g citronsaft
Instruktioner
Mandelkaka med fänkål
- Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
- Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av
- Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
- Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt
- Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
- Baka ca 18 minuter, låt svalna
Syltade apelsinskal
- Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
- Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
- Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
- Låt svalna i sockerlagen
Cointreau-lag
- Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
- Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna
Montering
- Vispa upp 3 dl crème fraiche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
- Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
- Spritsa på den vispade crème fraichen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill