Ugnsrostade rotfrukter med tahini och lax
Foto: Säsongens Bästa

Ugnsrostade rotfrukter med tahini och lax

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Det är så gott att fylla en ugnsplåt med blandade rotfrukter. Här ger Säsongens Bästa tips på tillbehör som chililax och tahinisås.

Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 5 st morötter ev. olika färger
  • 0,5 st rotselleri
  • 3 st palsternackor
  • 4 st polkabetor eller gulbetor
  • 4 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 burk kikärtor kokta
  • oliver svarta, urkärnade

Tahinisås

  • 1 dl tahini
  • 4 msk vatten
  • 1 st lime
  • 2,5 dl yoghurt naturell
  • 1 kruka koriander färsk
  • 1,5 krm salt

Chililax

  • 4 st laxfilé portionsbitar
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk honung
  • 1 st lime saften, alternativt 0,5 citron

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200°. Borsta eller skala och skölj rotfrukterna. Halvera morötter, palsternackor och betor och skär sellerin i rejäla skivor.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla rotfrukterna med olja och strö på salt.
  • Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och stek rotfrukterna ca 25 minuter. Strö över avrunna kikärter som får steka med de sista fem minuterna.

Tahinisås

  • Rör ut tahinin i vatten så att den blir mjukare.
  • Rör i saften av limen och yoghurten.
  • Klipp eller hacka bladen från drygt en halv kruka koriander, stjälkarna kan finhackas. Rör ner i såsen och smaka av med salt.

Chililax

  • Stek laxen i olja och krydda med salt och chiliflakes.
  • Rör ut limesaften med honung och skeda över laxen mot slutet.
  • Servera rotfrukterna med laxen och såsen. Garnera med resten av koriandern och strö ev över svarta oliver.
Skriv ut receptet

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.