Det är så gott att fylla en ugnsplåt med blandade rotfrukter. Här ger Säsongens Bästa tips på tillbehör som chililax och tahinisås.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 5 st morötter ev. olika färger
- 0,5 st rotselleri
- 3 st palsternackor
- 4 st polkabetor eller gulbetor
- 4 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 burk kikärtor kokta
- oliver svarta, urkärnade
Tahinisås
- 1 dl tahini
- 4 msk vatten
- 1 st lime
- 2,5 dl yoghurt naturell
- 1 kruka koriander färsk
- 1,5 krm salt
Chililax
- 4 st laxfilé portionsbitar
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk chiliflakes
- 1 tsk honung
- 1 st lime saften, alternativt 0,5 citron
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°. Borsta eller skala och skölj rotfrukterna. Halvera morötter, palsternackor och betor och skär sellerin i rejäla skivor.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla rotfrukterna med olja och strö på salt.
- Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och stek rotfrukterna ca 25 minuter. Strö över avrunna kikärter som får steka med de sista fem minuterna.
Tahinisås
- Rör ut tahinin i vatten så att den blir mjukare.
- Rör i saften av limen och yoghurten.
- Klipp eller hacka bladen från drygt en halv kruka koriander, stjälkarna kan finhackas. Rör ner i såsen och smaka av med salt.
Chililax
- Stek laxen i olja och krydda med salt och chiliflakes.
- Rör ut limesaften med honung och skeda över laxen mot slutet.
- Servera rotfrukterna med laxen och såsen. Garnera med resten av koriandern och strö ev över svarta oliver.