Tre veganska BBQ-spett med tre olika marinader

Tre veganska BBQ-spett med tre olika marinader

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Swedish Tonic
Portioner 12 spett

Ingredienser
  

Grillspett på aubergin i teriyakimarinad

  • 1 st aubergine
  • 5 msk soja
  • 5 msk mirin
  • 3 msk brunt socker
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 msk olja
  • 1/2 tsk sesamolja

Grillspett på tofu i paprikamarinad

  • 600 g tofu
  • 200 g röd paprika grillad
  • 3 tsk chipotlepasta
  • 200 g soltorkade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2 st salladslöksstjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa svartpeppar nymalen

Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad

  • 1 st broccolihuvud
  • 1 msk ingefära riven
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 1/2 näve färsk koriander hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 st citron rivet skal
  • 1 st citrom pressad saft
  • 1 nypa havssalt

Instruktioner
 

Grillspett på aubergin i teriyakimarinad

  • Skär auberginen i lagom stora bitar. Koka upp soja, mirin och socker under omrörning i en kastrull och låt sjuda i ca 20 minuter. Låt svalna helt och tillsätt sedan vitlök, olja och sesamolja. Lägg auberginbitarna i en skål, häll över teriyakimarinaden och blanda väl. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att auberginen hinner dra åt sig av marinaden.

Grillspett på tofu i paprikamarinad

  • Skär tofun i lagom stora bitar. Blanda resterande ingredienser i en matberedare till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg tofubitarna i en skål, häll över marinaden och blanda försiktigt med händerna. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att tofun hinner dra åt sig av marinaden.

Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad

  • Koka upp saltat vatten i en kastrull och ta fram en skål med iskallt vatten. Dela broccolin i lagom stora bitar och lägg de sedan i det kokande vattnet och koka tills de mjuknat något, i ca 1–2 minuter. Häll av vattnet och lägg den kokta broccolin direkt i det iskalla vattnet. Häll av vattnet när broccolin svalnat helt. Blanda de resterande ingredienserna i en skål. Lägg i broccolin och blanda försiktigt med händerna och låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att broccolin hinner dra åt sig av marinaden. Marinaden kan förberedas dagen innan.

Tillaga grillspetten:

  • Tänd grillen.
  • Gör iordning spetten och grilla på alla sidor i några minuter. Broccolin och tofun blir klara snabbare än auberginen. (Alternativt läggs spetten i en ugnsform täckt med aluminiumfolie och gräddas i ugnen ca 15 minuter vid 200 grader.)
  • Lägg de färdiga spetten på ett fat, strö över sesamfrön, hackad persilja och rivet citronskal. Serveras varma.
Skriv ut receptet

relaterat

Färska vårrullar med sötstark dippsås
Asiatiskt

Färska vårrullar med sötstark dippsås

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery, Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.