Portioner 12 spett
Ingredienser
Grillspett på aubergin i teriyakimarinad
- 1 st aubergine
- 5 msk soja
- 5 msk mirin
- 3 msk brunt socker
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 2 msk olja
- 1/2 tsk sesamolja
Grillspett på tofu i paprikamarinad
- 600 g tofu
- 200 g röd paprika grillad
- 3 tsk chipotlepasta
- 200 g soltorkade tomater
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 2 st salladslöksstjälkar
- 2 msk olivolja
- 1 nypa havssalt
- 1 nypa svartpeppar nymalen
Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad
- 1 st broccolihuvud
- 1 msk ingefära riven
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- 1/2 näve färsk koriander hackad
- 2 msk olivolja
- 1/2 st citron rivet skal
- 1 st citrom pressad saft
- 1 nypa havssalt
Instruktioner
Grillspett på aubergin i teriyakimarinad
- Skär auberginen i lagom stora bitar. Koka upp soja, mirin och socker under omrörning i en kastrull och låt sjuda i ca 20 minuter. Låt svalna helt och tillsätt sedan vitlök, olja och sesamolja. Lägg auberginbitarna i en skål, häll över teriyakimarinaden och blanda väl. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att auberginen hinner dra åt sig av marinaden.
Grillspett på tofu i paprikamarinad
- Skär tofun i lagom stora bitar. Blanda resterande ingredienser i en matberedare till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg tofubitarna i en skål, häll över marinaden och blanda försiktigt med händerna. Låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att tofun hinner dra åt sig av marinaden.
Grillspett på broccoli i citron- och ingefäramarinad
- Koka upp saltat vatten i en kastrull och ta fram en skål med iskallt vatten. Dela broccolin i lagom stora bitar och lägg de sedan i det kokande vattnet och koka tills de mjuknat något, i ca 1–2 minuter. Häll av vattnet och lägg den kokta broccolin direkt i det iskalla vattnet. Häll av vattnet när broccolin svalnat helt. Blanda de resterande ingredienserna i en skål. Lägg i broccolin och blanda försiktigt med händerna och låt stå i kylen i minst 3 timmar, men gärna under natten så att broccolin hinner dra åt sig av marinaden. Marinaden kan förberedas dagen innan.
Tillaga grillspetten:
- Tänd grillen.
- Gör iordning spetten och grilla på alla sidor i några minuter. Broccolin och tofun blir klara snabbare än auberginen. (Alternativt läggs spetten i en ugnsform täckt med aluminiumfolie och gräddas i ugnen ca 15 minuter vid 200 grader.)
- Lägg de färdiga spetten på ett fat, strö över sesamfrön, hackad persilja och rivet citronskal. Serveras varma.