Portioner 4
Ingredienser
Torskbiffar
- 250 g Torskfilé MSC
- 150 g vispgrädde
- 8 g salt
- 20 g panko
- 2 dl panko till panering
- smör normalsaltat, till stekning
Citronpicklade grönsaker och kål
- 1,5 dl ättika
- 1,5 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 st citron skalet
- 2 st bananschalottenlök
- 80 g blomkål
- 3 st jordärtskockor
- 0,5 st fänkål
- 80 g bryssel-, spets- eller färsk vitkål
- 20 g dill
- salt
- smöt normalsaltat
Grovmosade vita rotfrukter
- 400 g jordärtskocka
- 300 g palsternacka
- salt
- 1 msk smör normalsaltat
Skummig dillsås
- 1 st bananschalottenlök
- 1,5 dl vitt vin torrt
- 2,5 dl fiskfond (2 msk koncentrat och 2 dl vatten)
- 2 st dillstjälkar
- 4 korn vitpeppar
- 2,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl crème fraiche
- 20 g bladspenat
- 60 g dill
- salt
Rostade frön
- 1,5 msk solrosfrö
- 1,5 msk linfrö
- 1,5 msk pumpakärnor
- 0,5 msk olivolja
- havssalt
Instruktioner
- Börja med: Skär ner fisken i mindre bitar. Se till så fisken och grädden är kylskåpskalla. Kör fisken i matberedare på högsta hastighet tillsammans med saltet tills färsen snurrar runt i en klump. Fördela ut jämnt i matberedaren med slickepott och häll snabbt i grädden på högsta hastighet och kör max 1min. Ta ur färsen och blanda i ströbrödet för hand. Låt svälla i kyl 10min. Forma till 80-90g biffar, vänd i ströbröd och stek frasiga i smör. Baka färdigt i 100c ugn till 45c i kärntemperatur.
- Citronpicklade grönsaker och kål. Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med hyvlat citronskal, låt svalna till 85-90c i rumstemperatur. Skär ner blomkålen i små buketter och skiva lök, jordärtskocka och fänkål tunt. Slå lagen över grönsakerna och låt dra ca 30min. Plocka eller skär ner kål bladen i mindre bitar och dillen i vippor. Häll av lagen från grönsakerna. Fräs kålbladen i smör i en stekpanna, vänd i grönsakerna och dillvipporna. Salta.
- Grovmosade vita rotfrukter. Skala rotfrukterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt ånga av och mosa med potatispress tillsammans med smör och salt.
- Skummig dillsås. Skala och tärna löken och fräs i smör tillsammans dillstjälkar och vitpeppar. Tillsätt vitvin och fiskbuljong och reducera 1/3. Ha i grädde och crème fraiche och låt sjuda 5min. Mixa i kannmixer på högsta effekt tillsammans med dill och spenat. Smaka av och sila genom finmaskig sil.
- Rostade frön. Fräs fröerna i olivolja i en panna tills de poppar, salta och låt rinna av på hushållspapper.
- Servering: Servera torskbiffar direkt, lägg på grovmosade rotfrukter, citronpicklade grönsaker och häll över dillsåsen. Toppa med rostade frön. Rätten är skapad av Martin Moses, Årets Kock 2019, regerande svensk mästare i professionell matlagning