Ny cook-a-long-serie från Fotografiska och Eriksberg
Foto: Carlsberg

Svampkebab

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Fotografiska och Eriksberg började arbeta tillsammans 2018, och har sedan dess delat ambitionen att inspirera till en mer matmedveten värld och lyfta fram det genuina hantverket.

Ingredienser
  

Pitabröd

  • 12 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 6 g socker
  • 6 g salt
  • 340 g vetemjöl special

Kålsallad

  • 0,25 st rödkål
  • 0,25 st spetskål eller vitkål
  • 1 dl vinäger
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • mynta

Svampkebab

  • 800 g ostronskivling
  • rapsolja till stekning
  • smör till stekning
  • ras el hanout eller annan god kryddblandning

Wastechimmichurri

  • myntastjälkar
  • korianderstjälkar och andra stjälkar
  • 1 knippe oregano
  • 0,5 st röd chili
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl rapsolja neutral
  • 0,5 st citron juicen
  • salt

Vitlökssås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt

Till servering

  • sriracha
  • koriander färsk

Instruktioner
 

Pitabröd

  • Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en deg. Låt vila i ca 40 minuter, tills degen jäst till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Dela degen i 100g bitar och knåda lätt. Tryck ut bröden till rundlar, ca 15 cm i diameter. Baka av i ca 5 minuter, tills brödet puffat upp ordentligt oss fått lite färg.

Kålsallad

  • Hyvla rödkålen och vitkålen tunt i separata skålar. Koka upp vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull och slå över rödkålen. Låt svalna. Plocka myntablad (spara stjälkarna till chimichurri.). Häll av vätskan från rödkålen och blanda ihop en sallad på rödkål, vitkål och mynta.

Svampkebab

  • "Riv” ostronskivlingen med händerna i långa remsor. Stek svampen på hög värme först i olja och avsluta med smör. Krydda upp svampen med en god kryddblandning, tex ras el hanout eller liknande.

Wastechimmichurri

  • Hacka ner alla ingredienser grovt och mixa ihop till en grov paste. Smaka av med citronjuice och salt.

Vitlökssås

  • Riv vitlöken på ett zestjärn eller på ett fint rivjärn. Blanda med creme fraiche och smaka av med salt.

Montering

  • Dela pitabrödet i två delar, om du inte har något ställ så kan du lätt tillverka ett av en äggkartong. Bottna pitabröden med vitlökssås och sriracha. Se till att svampen är ordentligt varm och lägg ett bra lager i bröden. Lägg i en sträng chimichurri och därefter kålsalladen. Ringla lite mer vitlökssås ovanpå och garnera med koriander.
Skriv ut receptet

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.