Rigati alla Gin med sotad citron
Foto: Diageo

Rigati alla Gin med sotad citron

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Gabriella Skog.
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 400 g pasta Rigati
  • 1 st citron ekologisk
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk chiliflakes
  • 200 g tomatpuré
  • 1 dl Gordon's Sicilian Lemon Distilled Gin
  • 2 dl grädde
  • 25 g smör
  • salt
  • peppar
  • socker
  • 100 g parmesan
  • basilika färsk

Instruktioner
 

  • Fyll en stor kastrull med vatten och sätt på hög värme. Kasta i en handfull salt och koka upp medan du gör din andra förberedelser.
  • Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.
  • Riv parmesan och ställ åt sidan.
  • Finhacka all lök. Värm en större gryta alternativt en djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Tillsätt schalottenlöken och låt den tillagas tills den är genomskinlig utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sedan även vitlöken och chiliflakes (mängd efter preferens) och låt gå ca 2-3 minuter till. Fyll på med olivolja om pannan någon gång känns torr.
  • Tillsätt hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, ca 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Låt reducera på låg värme i ca 2 minuter.
  • Tillsätt grädden och låt puttra på låg värme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, ibland kan det även behövas 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt smörklicken och rör om.
  • Koka upp pastan enligt anvisningar på förpackningen. När pastan är al dente: Tillsätt ca ½ till 1 dl pastavatten till såsen, häll sedan av pastan och blanda ned all pasta ned i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt ¾ av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig, glansig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov.
  • Servera pastan med resten av den rivna parmesanen, färsk basilika och lite ringlad olivolja.
Skriv ut receptet

relaterat

Brödsmulpasta – Pasta Pangrattato
Pasta

Brödsmulspasta – Pasta Pangrattato

När Keyyo och Danyel Couet bjuder på en trerätters brödmiddag väljer de en smakrik och snabblagad pastarätt till varmrätt. De rostade brödsmulorna på toppen ger

Chorizosmör
Tillbehör

Chorizosmör

Smaksatt smör med Chorizo atado. Riktigt gott på baguette eller till grillat!

Chorizo med het potatis
Korv

Chorizo med het potatis

Chorizo Atado tillsammans med potatis som är stekt i Patatas Bravas kryddmix med lök och paprika. Serveras tillsammans med oliver.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.