Det här underbart goda receptet på löjromspizza med Västerbottensost är både enkel, är snabblagad och smakar ljuvligt. Pizza bianco är en pizza utan tomatsås och är ett fantastiskt gott alternativ till vanlig pizza. Tillsammans med löjrom, underbart god ostcréme och väldoftande dill blir denna pizza en garanterad succé!
Tillagningstid 40 minuter minuter
Ingredienser
Pizzadeg
- 15 g jäst färsk
- 3 dl vatten ljummet
- 2 tsk strösocker
- 1 tsk flingsalt
- 2 msk olivolja
- 6 dl durumvete
- 5 dl vetemjöl special
Ostcrème
- 2,5 dl crème fraiche eller mascarponeost
- 2 dl Västerbottensost
- 3 msk olivolja
- salt
- svartpeppar
Topping
- 150 g löjrom stenbitsrom går också bra
- 1 st rödlök finhackad
- 1 dl dill
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl Västerbottensost
- 0,5 st citron det finrivna skalet
- 4 msk kapris
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vattnet. Rör ner socker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvete och vetemjöl lite i taget och knåda degen tills den är elastisk, i maskin eller för hand. Strö över lite vetemjöl och jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter. Dela degen i fyra och kavla ut tunt på ett mjölat bakbord.
- Rör ihop ostcrèmen och bred ett jämnt lager över pizzorna. Ringla över olivolja, strö på salt och peppra. Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 5 minuter med ugnstemperatur 250 grader. Ta ut pizzan och toppa med löjrom, rödlök, dill, crème fraiche, kapris och smulad Västerbottensost. Till sist, riv över lite citronskal.
- Tips: Skär i snittar och servera som tilltugg på middagsbjudningen.