Recept av Danger Österlin.
Tillagningstid 1 timme t
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 4 st ägg hela
- 4 st äggulor
- 350 g Tipo ”00”-mjöl
- 50 g Smeilona (mjöl på durumvete)
- 600 g högrev
- 100 g pancetta
- 3 dl rödvin
- 1 st gul lök
- 1 st morot
- 1 stjälk blekselleri
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 burk hela tomater
- 1 l oxfond
- 2 st lagerblad
- 25 g smör
- Persilja
- Salt
- Peppar
Instruktioner
Ragu
- Tärna högreven i 2×2 cm stora kuber och strimla pancettan fint. Skala och finhacka grönsakerna.
- Bryn därefter köttet ordentligt i omgångar i en gryta med lock. Plocka upp köttet och svetta pancettan i samma gryta i ett par minuter.
- Tillsätt grönsakerna och stek på medelvärme i fem minuter. Lägg sedan tillbaka köttet och häll över vinet. Koka tills alkoholen har försvunnit (ungefär tre minuter). Tillsätt buljong, tomater, lagerblad och peppar. Koka med lock på medelvärme tills köttet har blivit mört och ramlar sönder. Salta och sjud såsen till hälften. Tillsätt därefter smör och hackad persilja.
Pasta
- Förbered en ren bänk där du kan hälla mjölet. Gör en vulkan av det och lägg i ägg och äggulor. Vispa in sidorna på vulkanen i ägget tills det inte går längre. Knåda ihop allt tills den blir en slät följsam deg. Täck därefter med plast och låt vila i kylen i minst 30 min.
- Dela sedan degen i två delar och kör den igenom en pastamaskin på den bredaste inställningen tills den känns len och mjuk. Kör sedan degen genom alla storlekintervaller tills degen är ungefär 1,5 mm tjock. Mjöla lätt, vik ihop och skär i 2,5 cm bredd. Koka slutligen i rikligt med saltat vatten.
- Garnera gärna rätten med parmesan, persilja, basilika och olja innan servering.
- Som alternativ till den hemlagade pastan funkar det utmärkt att använda färsk eller torkad pasta som du köper i valfri livsmedelsbutik.