Matjessill med brynt smör och bakad äggula, saltrostade hasselnötter, picklad kålrot, isad silverlök, forellrom och majonnäs med Västerbottensost
Foto: Roland Persson

Matjessill med brynt smör och bakad äggula

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Recept av Marcus Bremdal, kock i Svenska Kocklandslaget.

Portioner 4

Ingredienser
  

Matjessill

  • 4 st matjessillfiléer

Brynt smör

  • 80 g smör

Saltrostade hasselnötter

  • 30 g hasselnötter
  • 2 g salt
  • vatten

Isad silverlök

  • 1 st silverlök
  • vatten
  • isbitar

Bakad äggula

  • 4 st äggulor
  • 3 dl matolja

Picklad kålrot

  • 1 st kålrot liten
  • 0,2 dl ättika
  • 0,4 dl socker
  • 0,6 dl vatten

Majonnäs med Västerbottensost

  • 150 g Västerbottensost
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 2 dl matolja

Övrigt

  • 20 g forellrom
  • 1 st citron zest
  • 35 g Västerbottensost riven

Instruktioner
 

Matjessill

  • Skär ned varje filé i fyra bitar.

Brynt smör

  • Bryn smöret genom att fräsa det på medelhög värme och sedan sänka till en lägre temperatur när smöret ”tystnar” och det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen. Håll smöret varmt vid tillagning eller kyl ner om du ska laga rätten senare.

Saltrostade hasselnötter

  • Placera de skållade hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Skvätt eller spraya nötterna lätt med vatten och salta dem. Rosta därefter på 200 grader i ca 3 minuter. Skär dem i mindre bitar när de kallnat.

Isad silverlök

  • Skala och skiva löken till lökringar tunt med en mandolin. Lägg sedan i kallt vatten med några isbitar och ställ den isade silverlöken i kylen.

Bakad äggula

  • Lägg ned äggulorna i en passande ugnsform eller djup tallrik. Häll på oljan så att det täcker äggulorna och baka dem sedan på 63 grader varmluft i ca 1,5 timme. Låt dem sedan kylas ned i oljan.

Picklad kålrot

  • Hyvla kålroten tunt på en mandolin och stansa med en stans ring eller skär bort skalet till önskad storlek. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig och lägg sedan ned de tunna kålrotsskivorna i ättikslagen. Låt kålroten ligga i lagen i minst 1-2 timmar, den blir bara bättre av att få ligga i lagen längre.

Majonnäs med Västerbottensost

  • Riv osten och lägg i en matberedare. Koka upp grädden och slå över osten och mixa till en slät massa. Tillsätt ägget och gå i med oljan i en jämn stråle under fortsatt mixning. Smaka upp med salt och om smeten känns för tjock, späd försiktigt med vatten.

Servering

  • Lägg upp matjessillfiléerna på en tallrik tillsammans med det bakade ägget. Servera med de hackade hasselnötterna, isad silverlök, picklad kålrot och majonnäsen med Västerbottensost. Toppa med lite riven Västerbottensost, zesta lite citronskal över rätten och ringla forellrom runt om. Och servera till sist det varma brynta smöret vid bordet, slå det runt hela rätten.
Skriv ut receptet

relaterat

Nässelchips med svampsalt
Tilltugg

Nässelchips med svampsalt

Ett ogräsigt alternativ till grillchips är de här frasiga nässelchipsen med svampsalt. De kan med fördel friteras dagen innan servering och är supergoda att doppa

Ugnsbakad vitost med grillad paprika
Tilltugg

Ugnsbakad vitost med grillad paprika

Med stor passion lagar matkreatören Diana ”Diadonna” Dontsova mat som passar alla. Här bjuder hon på en enkel och härlig vegetarisk rätt med smak av

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.