annons

Sofia Henriksson skapar recept med smak av Fireball till Thanksgiving
Foto: Sofia Henriksson

Fireballglazerad kalkon med ört- och tranbärsstuffing

Recept av Sofia Henriksson.

Portioner 6 personer

Ingredienser
  

Kalkon

  • 2 st kalkonbröstfiléer
  • 700 g kalkonklubba

Glaze

  • 1 dl Fireball
  • 2 msk sweet chili
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk honung
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk Majsstärkelse
  • Salt

Stuffing

  • 1 st baguette stor
  • 100 g smör
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk persilja finhackad
  • 1 msk salvia finhackad
  • 1 msk finhackad timjan finhackad
  • 1 dl tranbär torkade
  • 4 dl kycklingbuljong
  • 1 st citron
  • 1 dl pekannötter
  • Salt
  • Svartpeppar

Vinkokta morötter

  • 10 st morötter små, totalt 500 g
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk smör

Instruktioner
 

  • Koka upp Fireball samt resten av ingredienserna till glazen, smaka av med salt.
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Dela baguetten i kuber och lägg i en ugnsfast form. Grädda i ugnen 10-13 minuter tills de fått fin färg och ställ åt sidan.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök och lök och låt koka ihop lite. Häll i det vita vinet och koka bort hälften. Tillsätt de färska örterna och tranbär. Låt stå fem minuter. Häll över buljongen och saften från halva citronen.
  • Vänd brödbitarna i såsen och häll tillbaka i formen när de sugit åt sig all vätska. Smula över pekannötterna. Lägg kalkonbröst samt klubba över stuffingen och krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  • Ta ut och pensla kalkonen med Fireballglaze. Upprepa var femte minut i 20 minuter till.
  • Skala och dela morötterna. Koka morötterna i vitt vin och smör tills de blivit något mjuka. Koka sedan med samma glaze som till kalkonen i cirka fem minuter.
  • Kalkonen är klar när den fått en innertemperatur på 70 grader. Servera med stuffing och vinkokta morötter.
Skriv ut receptet

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.