Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 2 st schalottenlökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 1 st chili röd
- 1 st citrongräs
- ½ kruka koriander
- 2 st lime saft och zest
- 3 msk ingefära riven
- 8 dl kokosmjölk
- 2 dl vatten
- 3 msk fisksås
- 1 msk tamari
- 1 msk honung
- 2 tsk gochujang
- 200 g morot
- 1 st paprika röd
- 1 st pak choi
- 250 g broccoli
- 150 g sockerärtor
- 250 g lax
- 250 g torsk
- 150 g räkor
Instruktioner
- Börja med att förbereda grönsakerna. Finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och skiva morötterna, tärna paprikan och dela upp pak choi i kvartar. Skölj broccolin och dela upp den i mindre buketter samt skiva upp stammen. Plocka korianderbladen från stjälkarna och hacka upp stjälkarna fint. Skiva chilin fint och riv ingefäran. Skala av det yttersta på citrongräset och banka till det med den trubbiga sidan av kniven. Finhacka upp gräset ordentligt.
- Ta fram en traktörpanna med lock. Fräs först schalottenlöken i olja i 1-2 minuter, tillsätt sedan vitlöken och stek försiktigt tills löken är glansig.
- Häll kokosmjölk, vatten, fisksås, tamari, honung, gochujang, limezest, chili, citrongräs och korianderstjälkar i pannan och rör runt. Låt koka upp. Tillsätt morot, broccoli, pak choi och paprika i soppan och låt småputtra med lock i cirka fem minuter.
- Pressa i limesaften i soppan och smaka av med salt och eventuellt mer gochujang om du vill ha den hetare. Dela upp fisken i tärningar och lägg ned dem i soppan, tryck försiktigt ned fisken under vätskan, täck med lock och dra av från plattan. Låt stå i cirka fem minuter tills fisken är färdig. Lägg i räkorna och smaka av med salt.
- Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med strimlad sockerärtor och koriander.