Äntligen är den här, pizzan som är framtagen av självaste herrlandslaget för att du ska få den maximala upplevelsen under sommarens fotbollsfest. Varje spelare fick säga sitt för att få till den.
Ingredienser
Pizzadeg
- 6,5 dl vetemjöl special alt Tipo 00-mjöl eller vanligt vetemjöl
- 2,5 dl vatten ljummet (37°C)
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 25 g jäst
Tomatsås
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk spiskummin
- 1 msk oregano torkad
- 1 msk basilika torkad
- 1 burk konserverade tomater hela
- olivolja
- salt
- peppar
- 0,5 dl vatten
Vitlökssås
- 3 dl crème fraiche
- 2 st vitlöksklyftor
- salt
- peppar
Inlagd chili
- 5 st röd chili (eller fler eftersom det här håller i kylen länge och är gott att ha på mycket annat)
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl ättika
Pizzasallad
- 0,33 st vitkålshuvud
- äppelcidervinäger
- oregano torkad
- salt
- socker
Pizza
- kebabkött eller kebabkryddad ostronskivling
- champinjoner färska, skivade
- mozzarella riven
- tomater färska
- gul lök skivad
- ruccola alt koriander och/eller mynta
Instruktioner
Pizzadeg
- Rör ut jästen i det fingervarma vattnet.
- Häll i mjölet, lite i taget, salt och olja. Knåda för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa övertäckt 30 – 40 minuter till dubbel storlek.
- Kavla ut degen till pizzor.
Tomatsås
- Skär lök och vitlök i mindre bitar. Svetta i olivolja tills löken börjar bli mjuk utan att den tar färg. Tillsätt spiskummin. Låt gå på medelvärme i ca 1 minut.
- Tillsätt tomater och vatten. Låt puttra, lägg på lock och låt stå på låg värme i ca 30 minuter.
- Tillsätt oregano, basilika, salt och peppar.
- Mixa lätt med stavmixer, smaka av med olivolja och eventuellt mer kryddor om det behövs.
Vitlökssås
- Riv/pressa vitlöken och blanda i Crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.
Inlagd chili
- Värm upp socker, vatten och ättika tills sockret löst sig. Låt lagen svalna i 30 minuter. Skiva chilin tunt och lägg i en burk med tätslutande lock. Slå på lagen och förslut locket. Håller i flera månader i kylen om man använder rena bestick i den varje gång man använder den.
Pizzasallad
- Strimla vitkålen tunt för hand eller på en mandolin. Lägg i en bunke och salta ordentligt. Låt vitkålen ligga och rinna av i ett durkslag.
- Krama ur vätskan ur vitkålen och blanda i lite äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger, en nypa socker och den torkade oreganon.
Servering
- Börja med att lägg några Coca‑Cola på kylning om du inte gjort det. Sedan bakar du ut pizzadegen, lägger på tomatsås, skivad svamp, gul lök och riven mozzarella. In i ugnen ett par minuter på hög värme. Ta ut pizzan när den ser gyllenbrun ut i kanterna och är krispig. Toppa med kebabkött som är tillagat eller ljummet samt lite råskurna svampar. Lägg lite tunt med pizzasallad på pizzan. Toppa med inlagd chili/feferoni och ruccola, mynta och/eller koriander. Och du, glöm inte ha på lite vitlökssås.
- Slå er ner, skär upp och njut av pizzan tillsammans med en kall Coca‑Cola, gärna 3˚C, med is och citron.