När Keyyo och Danyel Couet bjuder på en trerätters brödmiddag väljer de en smakrik och snabblagad pastarätt till varmrätt. De rostade brödsmulorna på toppen ger både härlig crunch och lite sting. Det här bara måste ni prova.
Portioner 4 pers
Ingredienser
Pangrattato
- 3 skivor Pågen Levain
- 2 st vitlöksklyftor
- 0,5 dl persilja finhackad
- 1 tsk chiliflakes
- salt
- svartpeppar
- 0,5 dl olivolja
- 1 msk smör
Pasta
- 500 g rigatoni
- 2 st schalottenlökar finhackade
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 10 st sardellfiléer i olja grovhackade
- 1 st citron rivet skal och saft
- 1 dl olivolja
- salt
- svartpeppar
- vatten lite från pastakoket
- 1 dl pecorinoost eller parmesan, riven
Instruktioner
- Börja med pangrattaton – brödsmulet. Rosta brödet i ugn på 175 grader tills gyllene och krispigt rakt igenom. Hacka det sedan i små bitar och blanda med chiliflakes och vitlök.
- Värm smör och olivolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i brödsmulorna och stek en liten stund. Tillsätt persiljan och smaksätt med salt och peppar.
- Lägg lök, vitlök, sardeller och citron i en kastrull med olivolja och värm försiktigt på låg värme tills allt blivit mjukt (ca 15 minuter). Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisning. Häll i lite (några matskedar) av pastavattnet i lök- och sardellröran och sjud upp under omrörning. Lägg den avrunna pastan i röran. Rör i pecorinoosten.
- Lägg upp pastan och strössla över brödsmulorna på toppen.