Portioner 4 personer
Ingredienser
- 1 kg fläsksida med eller utan ben
- salt
- svartpeppar
- rapsolja
Kryddlag
- 0,5 st chilifrukt
- 1 st schalottenlök
- 2 msk rapsolja
- 1 msk katrinplommon fintärnat
- 1 st apelsin det finrivna skalet
- 1 msk svartpeppar nymald
- 2 msk honung
- 2 st lagerblad krossade
- 1 msk ingefära finriven
- 4 msk soja
Pumpapuré
- 500 g Hokkaidopumpa eller Butternutpumpa skalad
- 0,5 dl olivolja
- salt
- peppar
- fänkål Färsk, efter smak (tunt skivad eller hyvlad med mandolin)
Instruktioner
- Gnid in fläsksidan med salt, peppar och olja. Baka i ugn i 4 timmar ca 125 grader.
- Förbered kryddlagen under tiden. Tärna schalottenlök och chili fint och fräs i rapsoljan utan att ingredienserna tar färg. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser till en trögflytande massa.
- Låt fläsksidan svalna, skär fläsket i skivor och blanda kryddlagen med fläsket. Värm fläsksidan ytterligare 10-15 minuter i 225 grader så att ytan blir lite krispig.
- Skala pumpan och skär den i stora bitar och koka den i saltat vatten tills den är helt mjuk. Lägg pumpan i mixer och mixa slät tillsammans med olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrik och servera med hyvlad fänkål på toppen av purén tillsammans med fläsket.
- Rätten serveras med fördel tillsammans med snapsen Herrgårds Julsnaps.