Portioner 2 portioner
Ingredienser
Kroppkakor
- 0,5 kg potatis mjölig
- 1 st ägg
- 1,2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 50 g fläsk rimmat
- 1 st lök gul
- 0,5 msk smör
- 1 krm kryddpeppar
Jägermeister-doftande fläsk
- 200 g fläsksida rimmad
- 1 msk Jägermeister
- 3 msk smör
Servering
- 0,5 dl lingon frysta funkar fint
- 2 dl gräddmjölk hälften vispgrädde/hälften mjölk
Instruktioner
Kroppkakor
- Koka potatisen.
- Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
- Gör fyllningen till kroppkakorna genom att skära fläsk och ev. skinka i tärningar samt skala och hacka löken.
- Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
- Gör degen till kroppkakorna genom att blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar som är ungefär 2 cm breda, då blir de lagom stora kroppkakor.
- Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
Jägermeister-doftande fläsk
- Stek fläsket med lite smör i pannan tills det fått fin färg, avsluta med att smaka upp fläsket med en skvätt Jägermeister.
Servering
- Stek kroppkakorna i smör tills de blivit gyllenbruna.
- Lägg tillbaka fläsket i pannan så att det blir varmt igen.
- Skiva kroppkakorna och lägg upp på en tallrik tillsammans med fläsk och lingon. Avsluta med att hälla över gräddmjölken.