annons

Gröna smaker i världsklass
Oscar Rosdahl är VD för Svegro som odlar örter och sallat och satsar på utveckling av gröna smaker i form av t ex färsk örtpesto. Foto: Säsongens Bästa

”Vi vill skapa svenska gröna smaker i världsklass”

Redan 1983 började Svegro att odla sallat i växthus, vilket då var omvälvande. Vi svenskar var inte alls vana vid att köpa färskt grönt till salladen och mackan på vintern.

Redan 1983 började Svegro att odla sallat i växthus, vilket då var omvälvande. Vi svenskar var inte alls vana vid att köpa färskt grönt till salladen och mackan på vintern.

Vi vill skapa svenska gröna smaker i världsklass, säger Oscar Rosdahl, vd för Svegro.

Svegro odlar olika sorters sallat i kruka och många olika örter.

– De populäraste örterna är vanligtvis basilika och koriander. Men till jul, påsk och midsommar odlas förstås massor av dill, gräslök och persilja då vi vill ha de mer traditionella smakerna, säger Oscar och fortsätter:

– Svegro vilar på en grund av starka värderingar där innovation och nyskapande på ett hållbart sätt är väldigt viktigt. Svegro var först att odla sallat året runt i Sverige och nu vill man leda utvecklingen av förädlade smakrika livsmedel baserade på svenska råvaror. Vi vill att man ska utropa ”wow” när man smakar något från oss. Känslan ska alltid vara att ”det här är världsklass”. Likadant tänker vi när det gäller teknikutvecklingen i företaget. Här ligger vi i framkant och här ska det också vara världsklass. För oss är långsiktighet och hållbarhet viktig.

Allt odlas helt ekologiskt med en optimal miljö i växthuset för att hålla friska växter och produktionen är helt fossilfri.

– Vi arbetar hårt för att minimera svinnet, korta ner transporterna och på alla plan minska klimatavtrycket. Svegros nya gröna plastkruka som består av återvunnen och återvinningsbar plast, är ett bra exempel på det långsiktiga hållbarhetstänket, säger Oscar och berättar stolt att de har signerat DLF:s (Dagligvaruleverantörers förbund) ”Plastinitiativ 2022” med målsättning att alla plastförpackningar ska kunna materialåtervinnas senast 2022.

I sitt nyskapande började Svegro att tillverka pesto under 2019.

– Vår örtpesto är kallrörd och tillverkas av ekologiska svenskodlade örter och finns i smakerna basilika, koriander och grönkål. Örtpeston är ett exempel på hur vi vill bidra med en smakrik genväg i vardagen utan att kompromissa med vare sig smak eller innehåll, säger Oscar. Han berättar också att de fortsätter att utveckla de gröna svenska smakerna som förenklar matlagningen. Så till våren kan man se fram emot spännande nyheter.

Här kan du se hur bloggaren Matgeek låter Örtpeston förenkla en smakrik vardag.

Från Svegro har Säsongens Bästa hämtat inspiration till några små och ljuvligt goda tilltugg.

Minipajer med örtpesto och grönsaker

Tvinnade smördegspinnar med Örtpesto Grönkål

Krustader med västerbottenkräm, granatäpple och Örtpesto basilika

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.