Het Koriander och chilipesto

Het koriander- och chilipesto

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons






Visste du att….Svegro_koriander

  • Koriande kallas också kinesisk bladpersilja.
  • Koriande är en av världens mest använda örter, framförallt i Asien, Mexiko och Indien.
  • Hela plantan är ätbar, i Thailand använder man även roten i matlagning och vanligt är också att man maler fröna och använder som smaksättning.
  • Vissa avskyr koriander, inte så konstigt kanske då forskning visat att 4-14% har genen OR6A2 som gör att man lättare Uppfattar lukten av aldehyder som finns i både koriander och tvål.
  • Koriander sägs vara bra för matsmältningen, vara kramplösande (bra mot mensvärk) och ge fräschare andedräkt.

Ingredienser
4-6 portioner som tillbehör

1 kruka premium koriander (alt. 2 vanliga krukor), skuren med stjälkar
12-15 gröna serranochili (ca 190 g), delade, urkärnade och skurna i bitar
5 vitlöksklyftor, skalade
1 dl solrosfrön
1 msk mald spiskummin
1 tsk färskpressad limesaft
1 tsk flingsalt
1-1 ½ dl mild olivolja
nymald svartpeppar

Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser utom olja och svartpeppar i en matberedare. Rör ner oljan i en tunn stråle. Smaka eventuellt av med lite mer salt. För en lite slätare pesto mixa lite till. Lägg upp peston i en skål och dra några varv med pepparkvarnen. Servera som dipp till chips och grönsaker. Peston är även god att servera till potatis, lammkött, kyckling och grönsaksrätter.

relaterat

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons














  • Firedrops

annons








Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.