Visste du att….
- Koriande kallas också kinesisk bladpersilja.
- Koriande är en av världens mest använda örter, framförallt i Asien, Mexiko och Indien.
- Hela plantan är ätbar, i Thailand använder man även roten i matlagning och vanligt är också att man maler fröna och använder som smaksättning.
- Vissa avskyr koriander, inte så konstigt kanske då forskning visat att 4-14% har genen OR6A2 som gör att man lättare Uppfattar lukten av aldehyder som finns i både koriander och tvål.
- Koriander sägs vara bra för matsmältningen, vara kramplösande (bra mot mensvärk) och ge fräschare andedräkt.
Ingredienser
4-6 portioner som tillbehör
1 kruka premium koriander (alt. 2 vanliga krukor), skuren med stjälkar
12-15 gröna serranochili (ca 190 g), delade, urkärnade och skurna i bitar
5 vitlöksklyftor, skalade
1 dl solrosfrön
1 msk mald spiskummin
1 tsk färskpressad limesaft
1 tsk flingsalt
1-1 ½ dl mild olivolja
nymald svartpeppar
Gör så här:
Mixa samtliga ingredienser utom olja och svartpeppar i en matberedare. Rör ner oljan i en tunn stråle. Smaka eventuellt av med lite mer salt. För en lite slätare pesto mixa lite till. Lägg upp peston i en skål och dra några varv med pepparkvarnen. Servera som dipp till chips och grönsaker. Peston är även god att servera till potatis, lammkött, kyckling och grönsaksrätter.