Portioner 30 vårrullar
Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery, Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.
Ingredienser
Vårrullar
- 100 g tunna risnudlar
- 20 cm gurka
- 1 st stor morot
- 2 dl isbergssallad
- 4 st salladslökar
- 1 dl koriander
- ½ dl mynta
- 2 dl böngroddar
- 2 msk risvinäger
- 1 msk strösocker
- 1 paket rispapper
Dippsås
- 1 msk palmsocker
- ½ stjälk citrongräs den ljusa delen
- 1 klyfta vitlök
- ½ dl vatten
- ½ dl fisksås
- 2 msk färsk limejuice
- 2 msk risvinäger
- 2-5 st små starka chilifrukter
Instruktioner
- Blötlägg risnudlarna i kallt vatten i ca 20 min. Häll sedan av vattnet.
- Koka upp nytt vatten och häll det över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, ca 2 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Klipp dem med en sax några gånger så att stråna blir kortare.
- Ställ åt sidan.
- Dela gurkan på mitten, gröp ur kärnhuset och strimla gurkan fint. Strimla morot, sallad och lök fint och blanda i en stor bunke. Tillsätt hackad koriander och mynta, grovt hackade jordnötter, böngroddar, risvinäger, socker och slutligen nudlarna. Blanda väl.
- Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg på lite av salladsfyllningen, vik in sidorna, och rulla samman till en vårrulle. Det blir cirka 30 vårrullar.
- Hacka palmsockret, citrongräset och vitlöksklyftan fint. Blanda med de övriga ingredienserna till såsen och rör om, eller skaka allt i en burk med lock, tills sockret har löst sig helt. Servera vårrullarna med dippsåsen.