Tillagningstid 40 minuter minuter
Portioner 4
Ingredienser
- 400-500 g köttbullar överblivna, tillagade
- 2 st vitlöksklyftor
- 300 g basmatiris
- 6 dl vatten
- 1 st mango
- 1 st röd paprika
- 20 g koriander
- 1 st rödlök
- 3 st lime
- 2 msk sweet chilisås
- 4 msk sojasås
- 2 msk fisksås
- 4 msk socker
Instruktioner
- Hacka vitlöken fint. Smält en klick smör med en skvätt olivolja på medelhög värme i en kastrull och stek vitlöken i 1-2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
- Häll i ris och salt i kastrullen och täck med lock. Sänk värmen till mellanlåg och låt puttra i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock tills vattnet absorberats.
- Finhacka rödlök, mango, koriander och paprika. Skär en lime i klyftor, pressa över saften och smaka av med socker och salt.
- Dela resterande lime på mitten och pressa ur saften tills du har 3 msk limejuice. Häll i juicen i en skål tillsammans med sweet chilisås, sojasås, fisksås och socker. Värm upp en stekpanna på medelhög värme, tillsätt såsen och låt den tjockna i 2-3 min.
- Lägg i köttbullarna i pannan och låt såsen täcka dem. Tillaga i 2-3 min eller tills köttbullarna är varma. Servera ris och köttbullar med mangosalsa på toppen samt limeklyftor vid sidan av.