annons

Mimmi Arvidsson och William Prütz blandar Sveriges Bästa Gin och Tonic 2021
Foto: Schweppes

Sveriges Bästa Gin och Tonic 2021 har korats

Nu står det klart att kocken William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson har blandat de vinnande varianterna.

Nu står det klart att kocken William Prütz och bartendern Mimmi Arvidsson har blandat de vinnande varianterna.

För sjätte året arrangerade Schweppes Sveriges Bästa Gin & Tonic, tävlingen där hemmamixare och professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en GT.

I år avnjuter vi allra helst Gin & Tonics smaksatta med vanilj, ingefära och apelsin respektive galiamelon, gurka och citronmeliss, i alla fall om man ser till resultatet i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. Utmaningen handlar om att skapa nya GT-recept som trots kreativ höjd i smak och garnityr fortfarande är trogna originalet. Årets upplaga av tävlingen avgjordes genom omröstning på Schweppes Drinkgeneratorn.

Vinnare i bartenderklassen blev Mimmi Arvidsson, bartender på Schnitzelplatz Lagerhuset i Göteborg.

Hennes GT kammade hem hela 60% av folkets röster i klassen för bartenders. GT:n ”Sommar på Bryggan” bjuder på en mix av söt melon, sval gurka och aromatisk citronmeliss. Det hela sveps in i en doft av ros. Mimmi inspirerades av sommaren.

Recept Sommar på Bryggan

– Jag ville att min GT skulle förmedla känslan av en perfekt sommarkväll i Göteborg. Doften av sommar fann jag i rosvatten. Melonen följde upp rosen fint och gurkan gav en härlig svalka. Jag började jobba i baren för bara ett år sedan och här står jag nu med titeln Sveriges Bästa Gin & Tonic, det känns helt otroligt! berättar Mimmi Arvidsson, som skapat receptet som röstats fram till Sveriges Bästa Gin & Tonic i bartenderklassen år 2021.

Vinnare bland hemmamixare blev kocken William Prütz från Motala. Hans GT kammade hem 39% av folkets röster bland de tävlande bidragen i klassen för hemmamixare. ”The Sauvignon GT” är en fyllig GT i vilken ginen balanseras av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin.

Recept The Sauvignon GT

– Jag är rätt nyfiken och provar gärna nya smaker. Efter ett tips från en arbetskamrat så kom jag över en flaska gin baserad på ett Sauvignon Blanc vin, vilket inte hör till vanligheterna. Ginen hade lagrats på franska ekfat i sex månader och fått en smak av enbär, ingefära, peppar, vanilj och apelsinskal. Den inspirerade mig i skapandet av mitt recept. Det känns häftigt och hedrande att så många röstat på mig. Jag är jätteglad, berättar William Prütz, som skapat receptet som röstats fram till Sveriges Bästa Gin & Tonic i hemmamixklassen år 2021.

Mimmi Arvidssons tips för att blanda en riktigt god gin och tonic:

Hitta din perfekta ”bas”
Det är svårt att misslyckas med en gin och tonic om man väljer grunden med omsorg. Våga låta ginen ta plats och utgå från en gin av god kvalitet. Här vill jag tipsa om att prova en lokalproducerad gin, det finns många svenska varumärken att upptäcka. När det kommer till tonic så rekommenderar jag att du väljer en variant som inte är för söt. Då har du större utrymme att smaksätta med sötare ingredienser senare, utan att tappa GT:ns fina balans. Låt det ta tid att testa dig fram till vilken gin och vilken tonic, som utgör din perfekta ”bas”.

Smaksätt i två enkla steg
När du hittat din perfekta ”bas” av god gin och läskande tonic, så finns det ett stort utrymme att vara kreativ. Ett sätt för att lyckas är smaksätta din GT i två enkla steg. Ett knippe färska örter är en god start. Färska örter lyfter fram det kryddiga i ginen och gör jobbet som snyggt garnityr. Därefter lägger du till en ingrediens som följer upp tonicens friskhet. Tänk citrusfrukt, gurka, melon eller annat som kan förstärka den läskande känslan. Våga utmana dina smaklökar och testa nya kombinationer, ibland kan oväntade smakpar passa förvånande väl ihop!

Var generös med is
En god gin och tonic ska vara riktigt kall. Fyll alltid hela glaset med is, så smälter den långsammare och kyler bättre. Enkelt men helt avgörande för upplevelsen.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.