HelloFresh recept för en grönare jul
Foto: HelloFresh

Recept för en grönare jul

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

För att uppmana svenskarna till att ta vara på julens rester har HelloFresh skapat fem goda recept baserade på resterna från julbordet – för att minska på julens matsvinn, och samtidigt skapa nya smaksensationer.

Julen är äntligen här och med det kommer suget efter Janssons Frestelse, julskinka och köttbullar med rödbetssallad. Och inte nog med att svenskarna gillar julmat, vi gillar också att laga den!

Enligt en undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av matkasseföretaget HelloFresh uppger hela 70%* av svenskarna att de gärna lagar maten till julbordet själva.

Men lika snabbt som julen kom, är den över – och kvar står vi med julens rester i kylskåpet och är glada över att det är långt till att sillen ska ställas fram igen. 59%* uppger till och med att de är så trötta på julmat att de inte äter upp julens rester.

Visste du att 60%* av svenskarna får julskinka kvar efter jul? Vad passar då bättre än en skinkcarbonara med apelsinsallad?

Krämig skinkcarbonara

Krämig skinkcarbonara
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 st apelsiner
  • 20 g bladpersilja
  • 400 g champinjoner bruna
  • 500 g spaghetti
  • 400 g julskinka kokt
  • 100 g spenat
  • 100 g parmesan riven
  • 400 ml matlagningsgrädde
  • 1 tsk grönsaksbuljong
  • 3 st ägg

Instruktioner
 

  • Koka upp vatten och en nypa salt. Finhacka vitlöken och persiljebladen. Skiva svampen. Hacka julskinkan grovt. Ta bort skalet från apelsinen och skär i cirklar på längden. Lägg i spaghettin i kastrullen och koka tills det är "al dente".
  • Stek under tiden champinjonerna i olivolja i 4-5 min. Tillsätt julskinkan samt vitlöken och fräs i ytterligare 3-4 min.
  • Blanda äggulan, matlagningsgrädden, hälften av den rivna osten och grönsaksbuljongen i en skål. Krydda med peppar, vispa med en gaffel och ställ åt sidan.
  • Häll av spagettin och spara 0,5 dl pastavatten. Blanda spaghettin med svamp- och skinkblandningen. Tillsätt grädde samt hälften av spenaten och persiljan. Rör runt i 2 min och smaka av med salt och peppar. Tillsätt pastavatten om det behövs.
  • Blanda apelsinen och resterande spenat i en skål, ringla över olivolja och tillsätt salt och peppar. Klart!
Skriv ut receptet

Italiensk frittata med mozzarella och basilika

Italiensk frittata med mozzarella och basilika
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 1 st lök
  • 400 g potatisar kokta
  • 8 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 150 g mozzarella riven
  • 1 tsk timjan torkad
  • 20 g basilika
  • 400 g körsbärstomater
  • 100 g ruccola
  • 1 msk balsamvinäger
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner
 

  • Värm ugnen till 180°C/200°C (varmluftsugn). Finhacka lök och vitlök. Hacka potatisen grovt. Finhacka basilikan och spara ett par blad till garnering.
  • Värm en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt en skvätt olivolja och stek lök och vitlök i 2-3 min. Lägg i potatis och timjan och stek ytterligare 4-5 min.
  • Lägg potatis- och lökblandningen i en ugnsform. Vispa ägg, basilika och mjölk i en skål och tillsätt en stor nypa salt och peppar.
  • Häll äggblandningen i ugnsformen, strö över mozzarella och grädda i ugnen i 30-35 min. Skär under tiden körsbärstomaterna i kvartar och hacka ruccolan grovt. Blanda tomater, ruccola och balsamvinäger i en skål och krydda med salt och peppar.
  • Klart! Servera frittatan med din körsbärstomatsallad.
Skriv ut receptet

Asiatiska köttbullar med mangosalsa

Asiatiska köttbullar med mangosalsa
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 400-500 g köttbullar överblivna, tillagade
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 300 g basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 1 st mango
  • 1 st röd paprika
  • 20 g koriander
  • 1 st rödlök
  • 3 st lime
  • 2 msk sweet chilisås
  • 4 msk sojasås
  • 2 msk fisksås
  • 4 msk socker

Instruktioner
 

  • Hacka vitlöken fint. Smält en klick smör med en skvätt olivolja på medelhög värme i en kastrull och stek vitlöken i 1-2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
  • Häll i ris och salt i kastrullen och täck med lock. Sänk värmen till mellanlåg och låt puttra i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock tills vattnet absorberats.
  • Finhacka rödlök, mango, koriander och paprika. Skär en lime i klyftor, pressa över saften och smaka av med socker och salt.
  • Dela resterande lime på mitten och pressa ur saften tills du har 3 msk limejuice. Häll i juicen i en skål tillsammans med sweet chilisås, sojasås, fisksås och socker. Värm upp en stekpanna på medelhög värme, tillsätt såsen och låt den tjockna i 2-3 min.
  • Lägg i köttbullarna i pannan och låt såsen täcka dem. Tillaga i 2-3 min eller tills köttbullarna är varma. Servera ris och köttbullar med mangosalsa på toppen samt limeklyftor vid sidan av.
Skriv ut receptet

Himmelska prinskorvsrullar med lingon

Himmelska prinskorvsrullar med lingon
Tillagningstid 35 minuter
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 375 g smördeg färdigkavlad
  • 2 msk lingonsylt
  • 200 g fläskfärs
  • 1 st gul lök eller röd
  • 5 st prinskorvar överblivna
  • 1 st ägg
  • 1 msk nigellafrön
  • Ketchup till servering

Instruktioner
 

  • Värm ugnen till 200°C/180°C (varmluftsugn). Finhacka korv och lök.
  • Blanda korv, fläskfärs, lök, samt en generös nypa med salt och peppar i en stor skål.
  • Rulla ut degen och halvera på längden. Bred ut lingonsylt i mitten av varje halva och lämna en 1-2 cm kant på varje sida.
  • Häll blandningen över lingonsylten och tryck ner den lite. Vispa äggulan i en liten skål. Pensla lite av ägget längs ena kanten av varje deghalva. Vik sedan degen över fyllningen. Använd en gaffel för att försegla kanten på dina två långa korvrullar.
  • Skär rullarna i 8 bitar och lägg på en bricka. Pensla med det återstående uppvispade ägget och strö sedan över nigellafrön. Grädda i 25-30 min tills bitarna är gyllene. Servera med ketchup eller mer lingonsylt som dipp.
Skriv ut receptet

Magisk rödbetsdipp med dill

Magisk rödbetsdipp med dill
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 450 g rödbetssallad överbliven
  • 15 g dill
  • 50 g grekisk yoghurt tjock
  • olivolja generöst
  • brödpinnar efter smak
  • gurka efter smak
  • morot efter smak

Instruktioner
 

  • Blanda rödbetssallad, hälften av yoghurten, generöst med olivolja samt en nypa salt och peppar i en matberedare.
  • Kör matberedaren tills blandningen får en “dippvänlig” konsistens. Om blandningen är för tjock kan du hälla i lite vatten och mixa ytterligare.
  • Smaka av med salt och peppar och häll försiktigt ner resten av yoghurten. Häll över rödbetsdippen i en skål, ringla över lite olivolja och toppa med färsk dill. Servera med brödpinnar, gurka, morot och andra snacks.
Skriv ut receptet

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 17-20 september 2021. Totalt intervjuades 1177 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

relaterat

Coca-Cola lanserar två nya smaker
läsk

Coca-Cola lanserar två nya smaker

Coca-Cola rivstartar året genom att lansera inte en – utan två nya smaker. Det är inga mindre än Coca-Cola Zero Sugar Lime och Coca-Cola Zero Sugar Koffeinfri.

OLW rivstartar det nya året med att lansera tre nyheter
Snacks

2022 inleds med ny hetta på snackshyllan

Nu lanseras årets första snacksnyheter från OLW – cheez doodles Deluxe Pecorino, Linschips Hickory Mayo och potatischipset Vegan Sourcream & Onion Chili Tingle.

Guinness 0.0 – en Guinness med allt utom alkohol
Öl

Guinness 0.0 – en stout utan alkohol

Med start 2022 lanseras Sveriges första alkoholfria stout i klassisk stil. Den börjar säljas i matbutiker under januari för att därefter lanseras på Systembolaget 1 februari 2022.

Helena Lyth inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball
Matlagning

Inspirerar till amerikanskt julbak med Fireball

Julen står för dörren och så även julbaket och vinterdesserter. Inför årets högtid bjuder matprofilen Helena Lyth på ett recept med Fireballstekta äpplen serverade till glass och havrekakor.

Stjärnkockar skapar pralin med Brugal 1888
Konfekt

Stjärnkockar skapar pralin med karibisk rom

Thomas Sjögren, Oskar Samuelsson och Conrad Tyrsén har teamat upp och har tillsammans med Brugal 1888 tagit fram en unik chokladpralin, speciellt framtagen för att passa ihop med drycken.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.