Det är något speciellt med 6 juni – flaggan hissas, sommaren står runt hörnet, syrenen blommar för fulltoch många är lediga. Men vad äter man egentligen för mat på Sveriges Nationaldag? Det har SvenskaKocklandslaget låtit tolka tillsammans med Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost®, i entrerätters nationaldagsmeny inspirerad av alla tiders svenska klassiker.
Svenska Flaggans Dag firas den 6 juni sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung år 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blevofficiellt Sveriges Nationaldag 1983. Inte nog med det – sedan 2005 är national dagen en nationell helgdag då vi är lediga och kan fira ochnjuta. Det finns inga riktlinjer på hur nationaldagen ska firas och framför allt har vi inte några traditionella maträtter för dagen, utan klassiskasmörgåsbordsrätter lockar mest. Det vill Melleruds Alkoholfria Pilsner och Västerbottensost tillsammans med Svenska Kocklands lagetändra på, och har därför inför den 6 juni tagit fram en nationaldagsmeny.
- Det är synd att Sveriges Nationaldag inte har en tydlig röd tråd när det kommer till vad vi äter under firandet. Därför är vi otroligtspända på att presentera en meny som har samlat Sveriges bästa råvaror i tre rätter som möter svenskarnas behov av en riktigfestmåltid dagen till ära, säger Maria Berggren, Produktchef Melleruds Pilsner.
SVENSKA KOCKLANDSLAGETS NATIONALDAGSMENY 2022
Nationaldagsmenyn utlovar en gastronomisk smakupplevelse i regi av stjärnkocken Ida Bauhn från Svenska Kocklandslaget. Ida hartagit fram en trerättersmeny på svenska råvaror som är i säsong just nu och passar ett nationaldagsfirande.
- Jag ville fånga försommarens råvaror och för mig är sparris, lamm och rabarber något av det godaste som finns just nu. Detkänns härligt att få hylla vår nationaldag med en meny, rätterna är utformade som en liten lagom utmaning till allahemmakockar men som alla kan lyckas med, säger Ida Bauhn, Svenska Kocklandslaget.
RÄTTERNA SOM INGÅR I NATIONALDAGSMENYN
- Förrätt: Rökig persiljepesto med Västerbottensost, sparris och löjrom
- Varmrätt: Pilsnerbräserat lamm med primörer och smörad skysås
- Efterrätt: Mandelkaka med rabarber, jordgubbar och glass
Tanken med nationaldagsmenyn är att inspirera svenska folket att koppla av och fira med god mat den 6 juni. Menyn känns verkligensvensk och festlig – och den passar definitivt att bjuda på vid fler tillfällen i sommar, säger Lina Jonsson, Innovationsansvarig Västerbottensost.
Recept nedan!
Ingredienser
Förrätten
- 80 g Löjrom
- 1 st citron
- 24 st Vildsparris (alt grön sparris)
Syrad grädde
- 1 st Citron
- 3 dl Gräddfil
- Pepparrot
Persiljepesto
- 100 g Persilja
- 100 g Babyspenat
- 20 g Skalad mandel
- 200 g Västerbottensost
Vårlöksolja
- 1 knippe Vårlök
- Rapsolja
- Salt
Krispig kavring
- 4 skivor Kavring
- Flingsalt
- Rapsolja
Örter till servering
- Vinterportlack
- Dill
- Vattenkrasse
- Krondillsblomma
Instruktioner
Sparrisen
- Koka upp rikligt med saltat vatten i en gryta.
- Plocka persiljan från stammarna.
- Skala sparrisen om det behövs.
- Blanchera först sparrisen i 40 sek – 1 min beroende på storlek.
- Ta upp och kyl ned i isvatten.
- Obs. Spara vattnet i kastrullen! HÄLL INTE UT!
Persiljepeston
- Använd samma vatten från Sparrisen för att blanchera persiljan och babyspenaten ca 1min.
- Ta upp och kyl ned i isvatten.
- Torka persiljan med hushållspapper så att den blir så torr som möjligt.
- Grilla den sedan så att den får bra färg och rökig smak. .
- Mixa den grillade persiljan och babyspenaten i en kannmixer alt. matberedare. Den behöver inte bli helt slät
- Rosta mandeln tillsammans med lite olja och salt ca 10 min. De ska bli gyllen- bruna.
- Hacka mandeln och blanda ner i den mixade persiljan.
- Avsluta med att riva ner Västerbottensost.
- Smaka av med salt och peppar.
Vårlöksolja
- Skär av den gröna blasten på vårlöken.
- Väg den och värm upp olja i mot- svarande vikt som löken.
- När oljan är 50 grader mixa den med löken och en nypa salt i kannmixer ca 5 min.
- När lökoljan är ordentligt mixad och har en klargrön färg, sila genom kaffefilter.
Krispig kavring
- Skär kavringen i 2–3 mm tunna skivor, skär bort kanterna och skär i önskad form.
- Lägg på ugnsplåt med bakplåtspapper i botten.
- Ringlasparsamt med olja och toppa med flingsalt.
- Baka på 150 grader i ca 15 min tills att brödet är krispigt.
- Ta ut och låt svalna.
- Innan servering använd zestjärn och riv över Västerbottensost.
Gräddfilen
- Smaka upp gräddfilen med citronjuice, riven pepparrot och salt.
Avsluta med att
- Smaka (krydda) upp sparrisen med olja, salt och peppar.
Servering
- Lägg sparrisen i botten.
- Lägg sedan persiljepeston på.
- Blanda upp gräddfilen med lökoljan och skeda över peston.
- Täck sparrisen med örter.
- Lägg påkavringsskivan och toppa med löjrom.
Ingredienser
Bräserat lammlägg
- 4 st Lammlägg
- 5 dl Kalvfond
- ½ st Rotselleri
- 2 st Gul lök
- 2 st Morot
- 4 dl (en flaska) Melleruds alkoholfria pilsner
- 4 st Lagerblad
- 6 st Kvistar Timjan
- 15 st Svartpepparkorn
Potatiskaka
- 10 st Amadine potatis
- 400 g smör
- 4 st klyftor vitlök
- Salt
Primörer:
- Gulbeta
- Rapsskott
- Vit sparris
- Knipplök
Ostkräm:
- 100 g Västerbottensost® exempelvis 24mån
- 2 st Äggula
- 1 dl Grädde
- 2 dl rapsolja
- Salt
- 10 g ramslök
Instruktioner
Bräserat lammlägg:
- Gnid in lammläggen med salt, lägg i en djup ugnsfast form och rosta av i ugnen på 180 grader i ca 8 min.
- Skölj och skala rotfrukterna. Skär ner dem i större bitar och fördela ut i formen med läggen tillsammans med timjan, lagerblad och svartpeppar.
- Avsluta med att ha i pilsnern och kalvfonden och fyll upp med vatten den sista biten så att läggen är helt täckta.
- Bräsera dem på 140 grader i ca 4 timmar eller kör dem på 85 grader över natten. Köttet ska bli mört och lossa lätt från benet men inte släppa helt.
Efter fyra timmar i ugnen
- Lyft läggen och sila spadet i en kastrull.
- Reducera till god smak.
- Smaka upp och mixa i smör vid servering.
Potatiskakan
- Skala potatisen och skär i tunna skivor. Mandolin är att föredra.
- Värm smöret försiktigt i kastrull med timjan och vitlök. Vänd skivorna i salt och fördela ut ien halvdjup ugnsfastform med bakplåtspapper i botten.
- Slå över det smälta smöret och baka i ugnen på 150 grader tills att potatisen är mjuk.
- Ta ut och låt svalna under press. När potatiskakan har svalnat helt, vänd den ur formen och skär portionsbitar.
- Stek sedan i panna tills de är gyllenbruna runt om.
Primörer
- Koka gulbetorna med skal tills de är mjuka och går att skala lätt för hand.
- Skala den vita sparrisen och blanchera ca 3 min. Skär de båda ipassande bitar och slunga i smör precis innan det är dags att äta.
- Rosta rapsskotten och knipplöken på en plåt i ugnen tillsammans med olja, saltoch peppar. 175 grader ca 15 min. (Rapsskotten går att byta ut mot sparrisbroccoli.)
Ostkrämen
- Riv osten och koka upp grädden.
- Ta av från värmen och rör ner osten så att den smälter.
- Låt svalna.
- Lägg ostmassan i en behållare som passarstavmixer och mixa med äggulorna och ramslöken. Mata i oljan. Smaka upp med salt och vitvinsvinäger.
Servering
- Du kan välja att bena ur lammet, men det går precis lika bra att servera på ben.
- Slunga primörerna i smör och smaka upp med salt, peppar ochcitronjuice.
- Stek potatiskakan i rikligt med smör, timjan och vitlök. Toppa den sedan med ost- krämen och örter.
- Koka upp såsen och mixa i någramatskedar med kallt smör så att den blir ljus och skummig. Använd stavmixer.
- Både lammet och potatiskakan går jättebra att förbereda dagen innan.
Ingredienser
Mandelkaka
- 250 g Socker
- 200 g Mandelmjöl
- 200 g Brynt smör
- 1 tsk Bakpulver
- 4 st Ägg
- Salt
Glass
- 2,5 dl Mjölk
- 2,5 dl Grädde
- 5 dl Kärnmjölk
- 200 g Socker
- 180 g Äggula
Rabarbersockerlag
- 4 st Rabarber
- 100 g Socker
- 130 g Vatten
- Citron
- 1 st vaniljstång
Topping
- Färska jordgubbar
- Citronverbena eller citronmeliss
Instruktioner
Mandelkakan
- Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull under omrörning. När smöret är gyllen- brunt och doftar kola är det klart. Ställ av från värmen.
- Mixa socker, mandelmjöl, ägg, bakpulver och salt i en matberedare.
- Mata i det brynta smöret.
- Häll smeten i önskad form och baka av på 150grader tills att innertemperaturen är 100 grader.
Glassen
- Vispa ägg och socker luftigt. Blanda mjölk, kärnmjölk och grädde i en gryta och vänd ner äggvispet.
- Värm till 85 grader och kyl ner.
- Slå sedan glassen i glassmaskin.
Rabarbersockerlag
- Skala rabarberna och skär i mindre bitar. Koka upp socker, vatten, citronjuice, citronzest, vaniljstång och skalen från rabarberna.
- Låt sjuda 4 min.Smaka av, det kan behövas lite extra socker beroende på hur sura rabarberna är.
- Sila sedan lagen och slå den varm över de skalade rabarberna.
- Låt stå minst 20 min.
Servering
- Slå rikligt med lag över kakan vid servering. Toppa med rabarber, färska jord- gubbar, citronverbena och glass.
- Tips! Om du inte får tag i kärnmjölk kan du byta ut kärnmjölken mot gräddfil och har du inte tillgång till glassmaskin går det utmärkt att köpafärdig glass att servera till.