Hotta upp kräftskivan med karibiska influenser
Foto: TOKI

Hotta upp kräftskivan med karibiska influenser

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Gör som kändiskocken och starta kräftsäsongen med ett annorlunda kräftkoncept: karibisk kräftskiva.

Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien och med nubben utbytt mot Tullamore XO Caribbean Rum Cask, får du en spännande twist på din kräftskiva.

Kinesiska jumbo, turkiska vildfångade eller svenska signalkräftor serveras till pajer, västerbottenost och nubbe – sällan väntar några större överraskningar när den svenska kräftsäsongen drar igång.

För att ändra på det presenterar kändiskocken Edin Dzemat en kräftskiva med karibisk touch, tillsammans med Tullamore D.E.W. Här har Dzemat, som tidigare arbetat på bland annat prisbelönta Noma i Köpenhamn, varit kapten för svenska kocklandslaget och vunnit Kockarnas kamp (2016), kokat kräftorna i Tullamore whiskey och tagit fram passande tillbehör till det karibiska temat.

– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen. Tullamore får också en avgörande roll i tillagningen just för att den utmanar; en whiskey med koppling till den karibiska romen – det passar både mitt syfte, smaken och kräftskivans tema perfekt, säger Edin Dzemat.

Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish är trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, lagrad på noga utvalda fat som tidigare använts för att lagra Demerararom. Att Tullamore valt att använda fat som tidigare lagrat rom är ingen tillfällighet; den karibiska romen har nämligen en koppling till Irland. Under 1600 och 1700-talet emigrerade över 50 000 irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa karibisk rom. Med sin gyllengula färg och sina karamellsöta och tropiska inslag är XO Caribbean Rum Cask Finish en perfekt blandning mellan irländsk whiskey och karibisk rom.

Recept:

Chilimajonnäs

Karibisk sallad

Karibiska kräftor

relaterat

Först i världen med juligt smakkoncept
nikotinpåsar

Först i världen med juligt smakkoncept

Det hör inte till ovanligheterna att LYFT/LAB är först ut med nya smakkoncept och som en tidig julklapp till alla konsumenter introduceras en julinspirerad nyhet.

En mer klimatmedveten matsedel
Hållbart

En mer klimatmedveten matsedel

Nu lanserar Konsumentverket och Livsmedelsverket en mer klimatmedveten matsedel. För första gången har maträtterna klimatberäknats.

4 av 10 svenskar firar alkoholfri julafton, julmust är favoritdrycken
Trender

Fyra av tio svenskar firar alkoholfri julafton

En nubbe till sillen på julbordet är ett måste för många, men en ny Sifo-undersökning visar att mer än hälften av svenskarna helst dricker julmust på julafton och att hela fyra av tio svenskar kommer att fira en helt alkoholfri jul.

Julmeny signerad av Årets Kock 2020, Ludwig Tjörnemo
julmat

Laga julmenyn skapad av Årets Kock 2020

I år är inget vanligt år där julen kommer att firas med ett stort julbord och hela släkten på besök. I år blir det kanske färre gäster men mer tid att lägga kärlek på julmaten.

Perfekta Singletoncocktails för helgerna
Cocktails

Perfekta whiskycocktails för helgerna

Inför de stundande helgerna har Josephine Sondlo, bartender och tvåfaldig svensk vinnare i World Class (VM för bartenders), tagit fram tre cocktailrecept som sätter guldkant på firandet.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.