Gör som kändiskocken och starta kräftsäsongen med ett annorlunda kräftkoncept: karibisk kräftskiva.
Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien och med nubben utbytt mot Tullamore XO Caribbean Rum Cask, får du en spännande twist på din kräftskiva.
Kinesiska jumbo, turkiska vildfångade eller svenska signalkräftor serveras till pajer, västerbottenost och nubbe – sällan väntar några större överraskningar när den svenska kräftsäsongen drar igång.
För att ändra på det presenterar kändiskocken Edin Dzemat en kräftskiva med karibisk touch, tillsammans med Tullamore D.E.W. Här har Dzemat, som tidigare arbetat på bland annat prisbelönta Noma i Köpenhamn, varit kapten för svenska kocklandslaget och vunnit Kockarnas kamp (2016), kokat kräftorna i Tullamore whiskey och tagit fram passande tillbehör till det karibiska temat.
– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen. Tullamore får också en avgörande roll i tillagningen just för att den utmanar; en whiskey med koppling till den karibiska romen – det passar både mitt syfte, smaken och kräftskivans tema perfekt, säger Edin Dzemat.
Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish är trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, lagrad på noga utvalda fat som tidigare använts för att lagra Demerararom. Att Tullamore valt att använda fat som tidigare lagrat rom är ingen tillfällighet; den karibiska romen har nämligen en koppling till Irland. Under 1600 och 1700-talet emigrerade över 50 000 irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa karibisk rom. Med sin gyllengula färg och sina karamellsöta och tropiska inslag är XO Caribbean Rum Cask Finish en perfekt blandning mellan irländsk whiskey och karibisk rom.
Recept: