Nu är det klart vilka GT recept som tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022. Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare kommer att göra upp i finalen på Haymarket i Stockholm den 4 september.
Finalister: Bartenders
Alicia Ljung, 24 år från Gotland, bartender på Lindgårdens Värdshus
’’Smak av Gotland’’ bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En GT som hyllar den gåtfulla gotländska floran.
Anton Petersson, 26 år från Kalmar, bartender på Kalmar Kött och Bar
”Flower Blush GT” bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter.
Roberto Escobar Rodriguez, 31 år från Solna, bartender på La Boca Doce
“La Verde” bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som låter oss resa till den sydamerikanska regnskogen!
Finalister: Hemmamixare
Markus Holmberg, 34 år från Löddeköpinge, Lastbilschaufför
”Violet Breeze GT” bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En GT som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna står stolt ur gräsmattan.
Mårten Noréus, 45 år från Holmsund, Lärare
”Ginga GT” bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.
Shankar Bolvardi, 47 år från Västra Frölunda, Försäljare
”Misty Forest GT” bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En GT lika frisk och edgy som ett vinterbad.
I år firar Sveriges Bästa Gin & Tonic sju år. Tävlingen arrangeras av Schweppes tillsammans med Nöjesguiden för att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna på en GT. Under finalen sätts de tävlandes färdigheter på prov när juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Där det sistnämnda kriteriet väger tyngst.
Juryn består av David Kringlund, dryckesinspiratör och youtuber, Anna Spendrup dryckesprofil och sommelier och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. En vinnare i respektive kategori koras. Guldmedaljörerna vinner, förutom den prestigefyllda titeln, varsin resa för två till Amsterdam där en masterclass i mixologi väntar.
Finalen går av stapeln söndagen den 4 september på Haymarket by Scandic, Hötorget 13-15 i Stockholm. Finalen är öppen för alla att komma och titta på. Samtliga bartenders finaldrinkar kommer att serveras i baren. Läs mer om tävlingen på drinkgeneratorn.se.
Recepten finner ni här:
Ingredienser
Havtornsockerlag
- 1 liter Vatten
- 800 g Socker
- 800 g Havtorn
Drinken
- 15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
- 5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin
- 2 cl Havtornssockerlag
- 10–15 st Frysta havtorn
- Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss
Instruktioner
Havtornsockerlag
- Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra.
- Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp.
- Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten.
- Sila av bären efter ett dygn.
Drinken
- Fyll ett glas med is
- Tillsätt gin och havtornssockerlag
- Toppa upp glaset med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, rör sedan varsamt i glaset med barsked.
- Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.
Ingredienser
Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
- 10 cl Färsk limejuice
- 15 cl Färsk ananasjuice
- 10 cl Sockerlag på grönt te (förslagsvis Yerba Mate)
- 1 g Citronsyra
- 1 st Nypa salt
- 0,7 g Agar agar
Drinken
- Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
- 5 cl La Republica Andina Gin
- 4 cl Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
- 1 cl Melonlikör
- Is
Instruktioner
Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
- Häll alla flytande ingredienser i en behållare och rör om.
- Häll en fjärdedel av vätskan i en kastrull och låt sjuda.
- Tillsätt agar agar i kastrullen och häll sedan långsamt i resterande delen av vätskan.
- När det börjar koka, avlägsna kastrullen och kyl blandningen i ett isbad.
- Konsistensen kommer att anta en gelékonsistens.
- Filtrera blandningen genom ett kaffefilter ner i en ren behållare och förvara kylt.
Drinken
- Häll gin, klarifierad lime, ananas och grönt te – cordial samt melonlikör i ett isfyllt glas.
- Rör varsamt med barsked.
- Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.
Ingredienser
Lavendelsockerlag
- 2 dl vatten
- 2 dl socker
- 10 g lavendel
Drinken
- 10 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
- 5 cl Hernö Pink Btl Gin
- 2 cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
- Spray av rosenvatten*
- Is, kuber och krossad
- Limehjul
- Rosblad
Instruktioner
Lavendelsockerlag
- Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp.
- Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen.
- Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten.
- Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.
Drinken
- Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.
- Rör varsamt.
- Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper.
- Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.