grönsaker+mattrender+2020

Förvarar du dina grönsaker rätt?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och grönsaker på fel sätt. Hållbarheten på frukt och grönt skulle öka om fler följde Livsmedelsverkets rekommendationer.

Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Det som slängs mest i såväl hushåll som butiker är frukt och grönsaker. När Sifo på uppdrag av Willys kartlägger svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn framkommer det att sju av tio (71%) aktivt minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75%) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst-före-datum (63%).

Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Om man jämför hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker med Livsmedelverkets rekommendationer visar det att varannan svensk gör fel. Fyra av fem (78%) förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ska ligga svalt eller i rumstemperatur. Nästan tre av fyra (71%) förvarar också färska örter fel. Majoriteten låter dem stå framme i rumstemperatur medan de i själva verket bör ligga i kylen för att hålla så länge som möjligt. Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror.

 

Från undersökningen

Hur förvarar du i huvudsak/oftast följande livsmedel inom frukt och grönt?
GRÖNSAKER % andel som förvarar fel
Livsmedelverket rekommenderar:
Gurka Svalt eller i rumstemperatur 78%
Paprika Svalt eller i rumstemperatur 75%
Örter, färska I kylskåp 71%
Vitlök I kylskåp 61%
Tomat Svalt eller i rumstemperatur 55%
Potatis Svalt eller i rumstemperatur 50%
Lök, gul och röd I kylskåp 48%
Morötter I kylskåp 25%
Avokado Svalt eller i rumstemperatur 24%
Champinjoner I kylskåp 21%
Sallad I kylskåp 17%
FRUKTER
Livsmedelverket rekommenderar:
Apelsin I kylskåp 75%
Äpplen I kylskåp 73%
Nektarin I kylskåp 64%
Vindruvor I kylskåp 51%
Bär I kylskåp 57%
Banan Svalt eller i rumstemperatur 9%

 

Har du aktivt försökt minska ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)?
Total Man Kvinna
Ja 71% 64% 79%
Nej 22% 29% 14%
Tveksam, vet ej 7% 7% 7%

 

På vilket sätt har du minskat ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)?
Tar bättre vara på rester 75%
Planerar matinköpen bättre 54%
Förvarar maten smartare 20%
Fryser in mer 51%
Luktar och smakar i stället för att gå efter bäst-före datum 63%
Annat 5%
Vet ej 0%

 

 

Vilka typer av livsmedel kan du tänka dig köpa till ett lägre pris för att de närmar bäst-före-datumet eller för att de är något defekta?

Pasta, ris, gryn 67%
Mjöl, socker och andra torra kryddor 60%
Rotfrukter (potatis, morötter etc) 56%
Flingor 53%
Konservmat 53%
Mejeri (mjölk, yoghurt, grädde, ost) 52%
Lök, vitlök etc 51%
Grönsaker 49%
Frukt 49%
Ägg 48%
Kött (nöt, fläsk, vilt, lamm) 47%
Bröd 39%
Köttpålägg 31%
Kyckling 27%
Ingen 7%

relaterat

Coca-Cola lanserar två nya smaker
läsk

Coca-Cola lanserar två nya smaker

Coca-Cola rivstartar året genom att lansera inte en – utan två nya smaker. Det är inga mindre än Coca-Cola Zero Sugar Lime och Coca-Cola Zero Sugar Koffeinfri.

OLW rivstartar det nya året med att lansera tre nyheter
Snacks

2022 inleds med ny hetta på snackshyllan

Nu lanseras årets första snacksnyheter från OLW – cheez doodles Deluxe Pecorino, Linschips Hickory Mayo och potatischipset Vegan Sourcream & Onion Chili Tingle.

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal
Restaurang

Hornstulls Bodega nyöppar – i ny och större lokal

Sedan starten för snart tio år sedan har restaurangsuccén Tjoget ständigt utvecklats, och i februari nyöppnar Hornstulls Bodega – söders nya vinbar för alla som gillar vin – med en öppning in till Tjoget.

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys
Restaurang

Carotte vinner kontrakt på Sven-Harrys

Carotte går mot strömmen och öppnar fjärde restaurangen sedan pandemins början. Spektakulära Sven-Harrys konstmuseum i den häftiga gyllene byggnaden i Vasaparken väljer Carotte som ny operatör.

Guinness 0.0 – en Guinness med allt utom alkohol
Öl

Guinness 0.0 – en stout utan alkohol

Med start 2022 lanseras Sveriges första alkoholfria stout i klassisk stil. Den börjar säljas i matbutiker under januari för att därefter lanseras på Systembolaget 1 februari 2022.

HelloFresh recept för en grönare jul
julmat

Recept för en grönare jul

För att uppmana svenskarna till att ta vara på julens rester har HelloFresh skapat fem goda recept baserade på resterna från julbordet – för att minska på julens matsvinn, och samtidigt skapa nya smaksensationer.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.