annons

Dunia+Jimmy+Mattrender+Bacardi+Legazy+2020

Mikael Nilsson klar för final

Bartendern Mikael Nilsson är klar för finalen i en av världens största och mest prestigefyllda cocktailtävlingar, Bacardí Legacy.

Bartendern Mikael Nilsson är klar för finalen i en av världens största och mest prestigefyllda cocktailtävlingar, Bacardí Legacy. Vi såg den svenska delfinalen i Stockholm i söndags kväll där Mikael tävlade mot Gianluca Manolio om att representera Sverige i den internationella finalen i Miami.

Bartendern Mikael Nilsson kvalificerade sig till den internationella finalen med sin egenkomponerade drink Unspoken. Till skillnad från juryn föll vinnardrinken våra utsända inte 100% i smaken, troligen hade den varit ännu bättre med en rundare och mjukare olivolja. Men otroligt intressant koncept, spännande och god drink som faller inom ramen av extraordinär upplevelse!

Mikael Nilsson kommer nu att representera Sverige i den internationella finalen den 1-7 maj i Miami.

Det känns väldigt stort och känner mig stolt över att tagit mig vidare. Jag ser fram emot att tävla i en av världens största cocktailtävlingar och representera Sverige. Det känns också som att jag har ett enormt stöd av mina branschkollegor, säger Mikael Nilsson.

Bacardí Legacy startades 2008 med syftet att upptäcka nya romdrinkar som på sikt kan utmana klassiker som Daiquiri och Cuba Libre. Idag är det en av världens största cocktailtävlingar för bartenders.

I tävlingen bedömde juryn förutom själva drinken också känslan den förmedlar och hur den presenteras och marknadsförs. Drinken ska kunna bli ett naturligt inslag på drinklistor över hela världen i framtiden.

Mikael har internationella planer. Den slutliga vinnaren av den internationella finalen får nämligen resa jorden runt och bland annat gästspela på några av världens mest välkända barer för att etablera sig på den internationella barscenen.

Mina planer kring cocktailkampanjen är att nå ut mer internationellt efter att jag nu nått ut lokalt, säger Mikael.

Ett stort grattis säger vi och önskar dig all lycka i Miami!

———————————————————————————————————————–

Jimmie Hulth, Trade Ambassador Sweden för Bacardi, om årets tävling.

Dina intryck från årets deltävling?

Jämfört med tidigare större finaler så satsade vi nu mer lokalt. De nordiska länderna tävlade förra året gemensamt men i år hade varje land sin egen final. Tävlingen blev mindre och mer intim på så sätt. Förra året var det tolv deltagare i den nordiska finalen och i år var det två deltagare i Sverigefinalen.

Hur kvalificerar man sig till deltävlingarna?

Urvalsprocessen fungerar så att anmälan är öppen från juni till september. Alla bartenders i Sverige får skicka in recept. En jury plockar sedan ut de åtta recept som har störst potential.

Vi besöker alla åtta bartendrarna i deras egen bar. De gör tävlingsrecepten inför juryn i sin egen invanda miljö och visar sin presentation. Bland de åtta tar vi ut de tre bästa drinkarna och presentationerna till Sverigefinalen. Det skulle ha varit tre finaldeltagare i år men en kunde tyvärr inte delta.

Kommer ni att ändra något till nästa år?

Legacy som koncept kan komma att förändras på en global nivå vilket kan komma att synas i vår tävling. Men utgångspunkten att skapa en modern klassiker har varit grunden i tävlingen sedan 2008 så det kommer säkert att bestå.

Vinnardrinken innehöll ju olivolja. Är det för att det finns en vegansk trend i cocktailbranschen?

Olivoljan finns i den veganska grapefruktcurden i receptet. Dels är det en trend att använda fett i drinkar och då är olivolja ett sätt att undvika mjölkprodukter. Dels är det många konsumenter som väljer medvetet utifrån till exempel laktosintolerans, så det är ett modernt sätt att blanda drinkar på.

Recept på vinnardrinken
Unspoken 
5 cl Bacardi Carta Blanca
2 cl Grapefruktcurd*
15 ml Fino Sherry
15 ml Lime
Metod
Skaka alla ingredienser snabbt med is och häll i ett highball-glas. Fyll på med krossad is och garnera med en skiva grapefrukt och metallsugrör.  
*Grapefruktcurd
Koka hela grapefrukter i mycket saltat vatten i fyra timmar. Häll av och mixa de kokade grapefrukterna tills du får en slät mix. Pressa genom en sil och mixa enligt proportionen: en del grapefrukt till tre delar sockerlag och en halv del stark olivolja.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.