Dunia+Jimmy+Mattrender+Bacardi+Legazy+2020

Mikael Nilsson klar för final

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

Bartendern Mikael Nilsson är klar för finalen i en av världens största och mest prestigefyllda cocktailtävlingar, Bacardí Legacy. Vi såg den svenska delfinalen i Stockholm i söndags kväll där Mikael tävlade mot Gianluca Manolio om att representera Sverige i den internationella finalen i Miami.

Bartendern Mikael Nilsson kvalificerade sig till den internationella finalen med sin egenkomponerade drink Unspoken. Till skillnad från juryn föll vinnardrinken våra utsända inte 100% i smaken, troligen hade den varit ännu bättre med en rundare och mjukare olivolja. Men otroligt intressant koncept, spännande och god drink som faller inom ramen av extraordinär upplevelse!

Mikael Nilsson kommer nu att representera Sverige i den internationella finalen den 1-7 maj i Miami.

Det känns väldigt stort och känner mig stolt över att tagit mig vidare. Jag ser fram emot att tävla i en av världens största cocktailtävlingar och representera Sverige. Det känns också som att jag har ett enormt stöd av mina branschkollegor, säger Mikael Nilsson.

Bacardí Legacy startades 2008 med syftet att upptäcka nya romdrinkar som på sikt kan utmana klassiker som Daiquiri och Cuba Libre. Idag är det en av världens största cocktailtävlingar för bartenders.

I tävlingen bedömde juryn förutom själva drinken också känslan den förmedlar och hur den presenteras och marknadsförs. Drinken ska kunna bli ett naturligt inslag på drinklistor över hela världen i framtiden.

Mikael har internationella planer. Den slutliga vinnaren av den internationella finalen får nämligen resa jorden runt och bland annat gästspela på några av världens mest välkända barer för att etablera sig på den internationella barscenen.

Mina planer kring cocktailkampanjen är att nå ut mer internationellt efter att jag nu nått ut lokalt, säger Mikael.

Ett stort grattis säger vi och önskar dig all lycka i Miami!

———————————————————————————————————————–

Jimmie Hulth, Trade Ambassador Sweden för Bacardi, om årets tävling.

Dina intryck från årets deltävling?

Jämfört med tidigare större finaler så satsade vi nu mer lokalt. De nordiska länderna tävlade förra året gemensamt men i år hade varje land sin egen final. Tävlingen blev mindre och mer intim på så sätt. Förra året var det tolv deltagare i den nordiska finalen och i år var det två deltagare i Sverigefinalen.

Hur kvalificerar man sig till deltävlingarna?

Urvalsprocessen fungerar så att anmälan är öppen från juni till september. Alla bartenders i Sverige får skicka in recept. En jury plockar sedan ut de åtta recept som har störst potential.

Vi besöker alla åtta bartendrarna i deras egen bar. De gör tävlingsrecepten inför juryn i sin egen invanda miljö och visar sin presentation. Bland de åtta tar vi ut de tre bästa drinkarna och presentationerna till Sverigefinalen. Det skulle ha varit tre finaldeltagare i år men en kunde tyvärr inte delta.

Kommer ni att ändra något till nästa år?

Legacy som koncept kan komma att förändras på en global nivå vilket kan komma att synas i vår tävling. Men utgångspunkten att skapa en modern klassiker har varit grunden i tävlingen sedan 2008 så det kommer säkert att bestå.

Vinnardrinken innehöll ju olivolja. Är det för att det finns en vegansk trend i cocktailbranschen?

Olivoljan finns i den veganska grapefruktcurden i receptet. Dels är det en trend att använda fett i drinkar och då är olivolja ett sätt att undvika mjölkprodukter. Dels är det många konsumenter som väljer medvetet utifrån till exempel laktosintolerans, så det är ett modernt sätt att blanda drinkar på.

Recept på vinnardrinken
Unspoken 
5 cl Bacardi Carta Blanca
2 cl Grapefruktcurd*
15 ml Fino Sherry
15 ml Lime
Metod
Skaka alla ingredienser snabbt med is och häll i ett highball-glas. Fyll på med krossad is och garnera med en skiva grapefrukt och metallsugrör.  
*Grapefruktcurd
Koka hela grapefrukter i mycket saltat vatten i fyra timmar. Häll av och mixa de kokade grapefrukterna tills du får en slät mix. Pressa genom en sil och mixa enligt proportionen: en del grapefrukt till tre delar sockerlag och en halv del stark olivolja.

relaterat

Lesley Gracie invald i Gin Magazine Hall of Fame
Utmärkelser

Lesley Gracie invald i Gin Magazine Hall of Fame

Master Distiller på Hendrick’s Gin, Lesley Gracie, har valts in i Gin Magazine Hall of Fame. Gracie väljs in på grund av sin osvikliga hängivenhet till precision och önskan att ständigt förnya.

Nu ska Sveriges bästa sommelier koras
Tävling

Nu ska Sveriges bästa sommelier koras

Nu drar tävlingen igång som ska kora Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Bakom LiIy Bollinger Award står det anrika champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist.

Brasserie Astoria öppnar 15 mars
Restaurang

Brasserie Astoria öppnar 15 mars

I mars öppnar Frantzén Groups nya restaurang på Nybrogatan 15. Brasserie Astoria består av en kulturmärkt foajé, stor bar, matsal, bakficka ett öppet kök samt en vinbar.

Alkoholstoppet skadar jobb och företag
corona

Alkoholstoppet skadar jobb och företag

Regeringens beslut att förlänga alkoholstoppet trots att smittspridningen på restaurang är nästan obefintlig skadar jobb och företag. Nu måste det komma ett direkt stöd till alla de restauranger som tvingas stänga, anser Visita.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.