”Vi har haft fler dessert/after dinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika. Detta är en fortsättning på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmeldebatten”, säger Leo Lahti, barchef på Tjoget.
Portioner 40 drinkar
Ingredienser
Disaronno/gin-mix
- 1 l vatten
- 0,5 dl teblad
- 1 l socker
- 200 g kakaonibs
- 3 st vaniljstavar
- 1 l gin
- 0,7 l Disaronno
- 150 l klarifierat smör
- 0,5 dl kardemummakärnor krossade
- 1,25 l mjölk
- 0,5 l citronjuice färskpressad, viktigt!
Instruktioner
Disaronno/gin-mix
- Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt teblad, kakaonibs och kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.
- Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret.
- Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig. Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött.
- Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt. Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.
Fettisdags-FIKA 1.0
- Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno och Gin mixen i ett rörglas med is. Rör tills iskall. Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.