Fettisdags-FIKA 1.0

Fettisdags-FIKA 1.0

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

”Vi har haft fler dessert/after dinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika. Detta är en fortsättning på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmeldebatten”, säger Leo Lahti, barchef på Tjoget.

Portioner 40 drinkar

Ingredienser
  

Disaronno/gin-mix

  • 1 l vatten
  • 0,5 dl teblad
  • 1 l socker
  • 200 g kakaonibs
  • 3 st vaniljstavar
  • 1 l gin
  • 0,7 l Disaronno
  • 150 l klarifierat smör
  • 0,5 dl kardemummakärnor krossade
  • 1,25 l mjölk
  • 0,5 l citronjuice färskpressad, viktigt!

Instruktioner
 

Disaronno/gin-mix

  • Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt teblad, kakaonibs och kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter.  Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.
  • Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret. 
  • Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig. Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött. 
  • Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken.  Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt. Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.

Fettisdags-FIKA 1.0

  • Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno och Gin mixen i ett rörglas med is. Rör tills iskall. Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.
Skriv ut receptet

relaterat

Gin, Apples and Tonic
Gin

Gin, Apples and Tonic

Matchar varmrätten som består av stekt MSC-certifierad skreirygg med sås gjord på MSC-certifierade blåmusslor, grönärtspuré, spenat och havssallad med algolja.

Celery'brate
Gin

Celery’brate

Matchar förrätten som består av nordisk japansk skagenröra med MSC-certifierade räkor på nystekt råraka med yuzu kosho & tångkaviar, pepparrot och syrlig sallad med havtornsvinegrette.

Valentine 43
Shot

Valentine 43

Alla hjärtans dag står för dörren, med all dess förväntan och vånda. Den kärleksfulla dagen till ära delar Licor 43 med sig av en shot,

Schlagerdrinken

Schlagerdrinken

Recept med smak av päron, tranbär och citrus. Enkel att blanda till, dekorera den med allt glitter och glamour du kan hitta för den rätta partykänslan.

Clover Club
Gin

Clover Club

Ja, den är svårt att bemästra, ja den innehåller hallon och ja den förför gommen på ett sätt som ingen annan cocktail gör. Men vill

Red Snapper
Gin

Red Snapper

Red Snapper är i själva verket en Bloody Mary med en hemlighet – den är gjord på gin. Hendrick’s Gin förser denna högt älskade drink

Floradora
Gin

Floradora

Floradora är en blommig och pärlande gincocktail. Bartendern Jimmy O’Brien skapade drinken till en ung skådespelare som hade en av rollerna i den edvardianska musikalkomedin

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.