annons

Smaka på mystik från Japan – tusenåriga folksagor berättas i gindrinkar
Foto: Edrington

Tusenåriga folksagor berättas i gindrinkar

I sommar ger Roku Gin svenskarna möjlighet att upptäcka tusenåriga japanska folksagor genom sagolika drinkupplevelser i utvalda svenska städer. Här kommer ett smakprov i form av den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkad i en lyxig gindrink att blanda hemma.

I sommar ger Roku Gin svenskarna möjlighet att upptäcka tusenåriga japanska folksagor genom sagolika drinkupplevelser i utvalda svenska städer. Här kommer ett smakprov i form av den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkad i en lyxig gindrink att blanda hemma.

I sommar kommer nya chanser att återupptäcka charmen i fängslande berättelser. Då ska nämligen bartenders i ett antal svenska städer blåsa liv i tusenåriga japanska folksagor med den japanska ginen Roku Gin. Och detta med vackra garneringar, dofter och smaker. Tolkningar som låter oss uppleva berättelserna med alla sinnen sätts upp på respektive bars cocktailmeny fr.o.m. midsommar, och serveras ihop med ett ark som i text och vackra illustrationer ger nyckeln till hur drinkens smaker och garnering återger folksagan.

Hur smakar en saga? Här går det att beställa drinkarna i sommar:
Bar Bruno, Göteborg, Cheri-lee, Göteborg, Boca, Norrköping, Magasinet, Västerås, Hamnkrogen, Helsingborg, CG’s, Luleå och Miss Voon, Uppsala.

Nyfiken på en berättelse redan nu? Här kommer receptet på den lyxiga gindrinken Fushi (odödlighet på japanska), som låter oss uppleva sagan om månprinsessan Kaguya.

Sagodrinken Fushi
Fushi är en tolkning av den uppskattade folksagan om prinsessan Kaguya från 900-talets Japan, vars mystik har levt kvar och inspirerat såväl filmmakare, konstnärer och animetecknare fram till idag.
Berättelsen börjar med att ett par i bergen finner en flicka i ett lysande bamburör. Flickan som får namnet Kaguya, växer snabbt upp till en vacker kvinna. I byn där hon bor får hon fem beundrare, som alla tävlar om hennes hand. Trots en rad ivriga försök att imponera på henne, slår hon fast att ingen av dem är bra nog. Men en dag träffar hon någon som får henne på andra tankar. Den man som slutligen fått hennes hjärta att dansa i bröstet är inte vem som helst, utan Japans kejsare. De inleder en kärleksrelation och börjar brevväxla. Men då Kaguya en kväll blickar mot natthimlen börjar tårarna rinna. Hon avslöjar för sina fosterföräldrar att hon inte tillhör jorden, utan månen, och att tiden är kommen för att återvända hem. Innan hon lämnar jorden tar hon en klunk av ett odödlighetselixir, och lämnar ett sista brev och en flaska av elixiret till sin älskade. När kejsaren nås av brevet och elixiret, blir han förkrossad. Han beordrar att det ska brännas på det högsta berget, det närmast himlen, i hopp om att hon ska se det. Han vill inte leva för all tid, när han ändå inte kan spendera evigheten med henne. Det sägs att röken stiger mot himlen från bergets topp än idag… Recept

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.