Smaka på mystik från Japan – tusenåriga folksagor berättas i gindrinkar
Foto: Edrington

Tusenåriga folksagor berättas i gindrinkar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

annons

I sommar ger Roku Gin svenskarna möjlighet att upptäcka tusenåriga japanska folksagor genom sagolika drinkupplevelser i utvalda svenska städer. Här kommer ett smakprov i form av den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkad i en lyxig gindrink att blanda hemma.

I sommar kommer nya chanser att återupptäcka charmen i fängslande berättelser. Då ska nämligen bartenders i ett antal svenska städer blåsa liv i tusenåriga japanska folksagor med den japanska ginen Roku Gin. Och detta med vackra garneringar, dofter och smaker. Tolkningar som låter oss uppleva berättelserna med alla sinnen sätts upp på respektive bars cocktailmeny fr.o.m. midsommar, och serveras ihop med ett ark som i text och vackra illustrationer ger nyckeln till hur drinkens smaker och garnering återger folksagan.

Hur smakar en saga? Här går det att beställa drinkarna i sommar:
Bar Bruno, Göteborg, Cheri-lee, Göteborg, Boca, Norrköping, Magasinet, Västerås, Hamnkrogen, Helsingborg, CG’s, Luleå och Miss Voon, Uppsala.

Nyfiken på en berättelse redan nu? Här kommer receptet på den lyxiga gindrinken Fushi (odödlighet på japanska), som låter oss uppleva sagan om månprinsessan Kaguya.

Sagodrinken Fushi
Fushi är en tolkning av den uppskattade folksagan om prinsessan Kaguya från 900-talets Japan, vars mystik har levt kvar och inspirerat såväl filmmakare, konstnärer och animetecknare fram till idag.
Berättelsen börjar med att ett par i bergen finner en flicka i ett lysande bamburör. Flickan som får namnet Kaguya, växer snabbt upp till en vacker kvinna. I byn där hon bor får hon fem beundrare, som alla tävlar om hennes hand. Trots en rad ivriga försök att imponera på henne, slår hon fast att ingen av dem är bra nog. Men en dag träffar hon någon som får henne på andra tankar. Den man som slutligen fått hennes hjärta att dansa i bröstet är inte vem som helst, utan Japans kejsare. De inleder en kärleksrelation och börjar brevväxla. Men då Kaguya en kväll blickar mot natthimlen börjar tårarna rinna. Hon avslöjar för sina fosterföräldrar att hon inte tillhör jorden, utan månen, och att tiden är kommen för att återvända hem. Innan hon lämnar jorden tar hon en klunk av ett odödlighetselixir, och lämnar ett sista brev och en flaska av elixiret till sin älskade. När kejsaren nås av brevet och elixiret, blir han förkrossad. Han beordrar att det ska brännas på det högsta berget, det närmast himlen, i hopp om att hon ska se det. Han vill inte leva för all tid, när han ändå inte kan spendera evigheten med henne. Det sägs att röken stiger mot himlen från bergets topp än idag… Recept

relaterat

Hibiskus och Saltad karamell i glaset
kalla drycker

Hibiskus och saltad karamell i glaset

Espresso House lanserar kalla drycker med fräscha och fruktiga sommarsmaker. Två isteér och en Iscappuccino Salted Caramel är några av nykomlingarna.

Somriga drinkar lanseras i cidertappning
Cider

Somriga drinkar lanseras i cidertappning

Sommaren är ciderns högsäsong och nu kommer Somersby med en riktigt somrig nyhet: Somersby Piña Colada som är en tydlig flirt med den kända drinken. Dessutom har Somersby Sparkling Spritz lanserats i en efterlängtad alkoholfri tappning.

Saturnus presenterar smaknyhet och uppdaterad design
Snaps

Saturnus presenterar smaknyhet och uppdaterad design

Inför Midsommar och sommarens firanden introducerar familjeföretaget Saturnus en helt ny snaps i det populära och smakfulla sortimentet av Skärgårdssnapsar. Årets nyhet är inspirerad av Marstrand och är en mild snaps med lägre alkoholhalt samt fräschör från ängssyra och pomerans.

Edrington lanserar Naked Malt – med ny design
Whisky

Edrington lanserar Naked Malt – med ny design

Naked Malt är en blended malt som lagrats på ”nakna” Oloroso sherryfat – unika sherryfat som för första gången fylls med annat än sherry. Whiskyn lanseras nu på svenska marknaden med en ny identitet och ny glasflaska.

Svensken vill hellre få välgörenhet i gå-bort-present
Välgörenhet

Svensken vill hellre få välgörenhet i gå-bort-present

Att ta med sig något litet till middagsbjudningen är en sed som svenskarna följer noggrant. Vi väljer bland vinflaskor, tvålar, doftljus och servetter – något symboliskt för att visa uppskattning. En ny undersökning visar att vissa av gå-bort-presenterna dessvärre inte är så populära hos mottagaren.

Ekologisk och smakrik gin i klimatsmart förpackning
Gin

Smakrik gin i klimatsmart förpackning

Nu lanseras ELIN Gin Grapefrukt, en somrig och smakrik gin som presenteras i en klimatsmart PET-flaska. Den helsvenska produkten är vegansk och passar utmärkt som drinkbas i till exempel den folkkära drinken Gin & Tonic.

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.