annons

Foto Pressbild
Foto Pressbild

Startsexan spikad

Inför VM i matlagning

Om en månad är det äntligen dags för Svenska Kocklandslaget att visa vad de går för under Culinary World Cup 2022. Här presenteras de sex kockarna som tar plats i det officiella tävlingslaget redo att knipa en topplacering i Luxemburg. Kocklandslaget går även ut med temat som ska fungera som den röda tråden i grenen Chef’s Table – temat har laget valt att kalla Embrace.

Culinary World Cup närmar sig med stormsteg och Svenska Kocklandslaget finslipar de sista detaljerna innan tävlingen drar igång. Laget kommer att delta i två grenar: Restaurant of the Nation (även kallad Varmköket) där en trerätters meny ska serveras till 110 personer samt Chef’s Table där laget presenterar en avsmakningsmeny med ett tema. En av de viktiga detaljerna inför mästerskapet har varit att spika ”Sexan”, det vill säga tävlingslaget med de sex kockarna som valts ut för att representera Sverige i de båda grenarna i mästerskapet.

Sexan vi har på plats i Luxemburg kommer bestå av följande kockar och konditorer:

  • Ludwig Tjörnemo, Team Captain
  • Marcus Bremdahl, Chef
  • Ida Bauhn, Chef
  • Michael Andersson, Chef
  • Anton Husa, Pastry
  • Malin Lönneberg, Pastry
FOTO PRESSBILD


-Vi har fått till ett så grymt samarbete i laget sedan vi började träna ihop förra våren och vi tror verkligen att den sexan vi valt ut kommer att leverera fantastisk mat och visa på ett grymt teamwork. Våra lagmedlemmar som agerar helpers är också helt i synk med tävlingslaget vilket är extremt viktigt då ingenting får falla mellan stolarna,
berättar Marie Skogström, Coach för Kocklandslaget.


Embrace den röda tråden

För tävlingsgrenen Chef’s Table ska samtliga tävlande lag presentera ett tema som reflekteras i rätterna som laget presenterar, samtidigt som landets lokala smaker och tekniker hyllas. Detta år har Svenska Kocklandslaget valt att satsa på ett tema som de kallar ”Embrace”.


-Ordet embrace har flera betydelser, direkt översatt betyder det att omfamna och länka samman vilket både kan vara att hylla något eller att fysiskt omfamna en person. Varje gång vi kliver in i köket gör vi vårt yttersta för att omfamna traditioner, smaker, våra producenter och partners men även vårt samarbete i laget – allt detta tillsammans leder till det vi presenterar på tallriken, berättar Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.


Proteinet som ska stå i centrum levereras på plats

En av rätterna som ska presenteras till Chef’s Table är en varmrätt med ett bestämt protein som samtliga tävlande länder ska tillaga. Proteinet presenterades för lagen i slutet av augusti. En lokal köttproducent levererar proteinet till lagen på plats, och till detta mästerskap ska lagen använda sig av högrev som hängmörats i 5-7 veckor samt mittbit av rumpstek som hängmörats 3-5 veckor. Båda detaljerna måste tillagas. 

  • Det är lite speciellt att vänta in proteinet, det går ju inte riktigt att förbereda en rätt innan man vet vad det är för komponent som ska spela huvudrollen. Man får jobba med olika typer av tillbehör och testa olika protein så att man sedan kan sätta ihop en riktig vinnarrätt!,  berättar Marie Skogström, Coach för Kocklandslaget.

Tävlingen pågår den 26-30 november och laget kommer att tävla i grenen Varmköket 26 november och Chef’s Table 29 november. Prisutdelning sker den 1 december kl 14:00.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.