Inför årets Thanksgiving 25 november bjuder matpersonligheten Sofia Henriksson på ett recept med Fireball-glazerad kalkon och stuffing.
Thanksgiving är en nationell högtid i USA sedan 1860-talet då man samlar vänner och familj för att gemensamt reflektera över vad man är tacksam för. Den viktigaste händelsen är middagen som avnjuts under kvällen då de flesta äter kalkon med stuffing. Under senare år har matkulturen även spridit sig till Sverige.
Sofia Henriksson är matkreatör och kokboksförfattare som vann Sveriges Mästerkock 2020. Till årets Thanksgiving har hon tagit fram ett recept på Fireball-glazerad kalkon med ört- och tranbärsstuffing samt glaserade vinkokta morötter. Smakerna är klassiska med tydliga amerikanska influenser.
– Den kryddiga karaktären och tydliga smaken av kanel gör Fireball till en riktigt bra smaksättare för amerikansk mat, säger Victoria Sydorw, Brand Marketing Specialist på Anora, och fortsätter:
– Tillsammans med kalkonen och stuffingen blir det en aromatisk rätt som passar perfekt till årstiden.
Den kanelkryddade whiskylikören Fireball lanserades under 1980-talet och har sina rötter i Kanada. Det är en mycket populär shot och drinkingrediens som dricks världen över. Nu tar Fireball även plats som smaksättare i matlagning och bakning.
I samarbete med svenska matkreatörer släpps nu löpande matrecept med Fireball i samband med amerikanska högtider. Först ut var Diana Dontsova som bjöd på ett recept på pumpapaj smaksatt med Fireball till Halloween vilket nu följs av Sofia Henrikssons Thanksgivingmiddag.
Fireballglazerad kalkon med ört- och tranbärsstuffing
Ingredienser
Kalkon
- 2 st kalkonbröstfiléer
- 700 g kalkonklubba
Glaze
- 1 dl Fireball
- 2 msk sweet chili
- 2 msk risvinäger
- 1 msk honung
- 3 msk japansk soja
- 1 msk Majsstärkelse
- Salt
Stuffing
- 1 st baguette stor
- 100 g smör
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st schalottenlök
- 1 dl vitt vin
- 1 msk persilja finhackad
- 1 msk salvia finhackad
- 1 msk finhackad timjan finhackad
- 1 dl tranbär torkade
- 4 dl kycklingbuljong
- 1 st citron
- 1 dl pekannötter
- Salt
- Svartpeppar
Vinkokta morötter
- 10 st morötter små, totalt 500 g
- 2 dl vitt vin
- 2 msk smör
Instruktioner
- Koka upp Fireball samt resten av ingredienserna till glazen, smaka av med salt.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Dela baguetten i kuber och lägg i en ugnsfast form. Grädda i ugnen 10-13 minuter tills de fått fin färg och ställ åt sidan.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vitlök och lök och låt koka ihop lite. Häll i det vita vinet och koka bort hälften. Tillsätt de färska örterna och tranbär. Låt stå fem minuter. Häll över buljongen och saften från halva citronen.
- Vänd brödbitarna i såsen och häll tillbaka i formen när de sugit åt sig all vätska. Smula över pekannötterna. Lägg kalkonbröst samt klubba över stuffingen och krydda med salt och peppar. Tillaga i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
- Ta ut och pensla kalkonen med Fireballglaze. Upprepa var femte minut i 20 minuter till.
- Skala och dela morötterna. Koka morötterna i vitt vin och smör tills de blivit något mjuka. Koka sedan med samma glaze som till kalkonen i cirka fem minuter.
- Kalkonen är klar när den fått en innertemperatur på 70 grader. Servera med stuffing och vinkokta morötter.