annons

Så lyckas du med grillen och din färskkorv
Foto: Paul & Thom

Så lyckas du med grillen och din färskkorv

En färskkorv är en rå korv, detta innebär att den inte är rökt eller kokt. Det är en färskvara och skall hanteras på samma sätt som tex köttfärs.

En färskkorv är en rå korv, detta innebär att den inte är rökt eller kokt. Det är en färskvara och skall hanteras på samma sätt som tex köttfärs.

Så här grillar du en färskkorv
Att grilla färskkorv kräver lite tålamod och lite förberedelser med grillen, men ger du det bara lite tid så blir du belönad med en fantastisk smakupplevelse! Börja med att lägga färskkorven på den heta sidan – med direkt värme. Rör på dem så att de får en fin färg jämnt över sig. Nu flyttar du över dem till den – ljumma sidan med indirekt värme (sidan utan kol). Här låter du dem ligga tills de är genomstekta det brukar ta cirka 7-10 minuter. Vänd på dem ofta. Färskkorven är klar när innertemperaturen är 72°C. Var vaksam för de kan lätt spricka om de får för hög värme, lägg inte på locket för detta kan göra att skinnet spricker och fettet kan ta eld.

Den perfekta glöden
Förbered grillen med kol på ena halvan av grillen och låt den andra halvan vara tom. Tänd grillen i god tid, cirka 30 minuter innan du skall börja grilla. Grillkolen är klara när de har en grå/vit hinna över sig och glöden är härligt orange.
Indirekt och direkt värme
Vad betyder detta och när används det? Direkt värme betyder att du grillar direkt ovanför den glödande kolen eller briketterna. Indirekt värme betyder att du grillar på sidan av den glödande kolen eller briketterna. Du kan även lägga kolen/briketerna i en rund ring och skapa indirekt värme i mitten.

Grillkol eller briketter
Grillkol är porösa och framtagna för att få upp en hög värme och brinna snabbt. Passar bra till skivat kött, kyckling, korv och när du skall grilla med direkt värme.
Briketter är mer kompakta och tar längre tid att tända och når inte upp till samma höga värme, men brinner och håller värmen längre. Passar bra om du har en hel köttbit eller om du skall grilla under en längre tid tex indirekt grill med lock.
Mixa grillkol och briketter om du skall grilla länge och vill ha mer smak.

Tända grillen
Tändrör: Med ett tändrör får du snabbt och enkelt en jämn glöd. Men var försiktig – inget för en ovan grillare. GÖR SÅ HÄR: Fyll på med papper undertill på tändröret. Fyll på med kol/briketter i överdelen av tändröret. Tänd på pappret i botten av röret. Nu kan det börja ryka, när kolen fått en härligt fin orange/vit/grå färg häller du ut den på grillen. OBS! Använd gärna ett par grillhandskar – det är galet hett!
Tändfön: Håll in knappen på fönen och rikta den mot kolen/briketterna tills att de tänds.
Grillgaffel: Denna kräver både el och tålamod för att få fjutt på kolen/briketterna. En fördel är att du kan förbereda maten medans den gör sitt. Lägg den längst ned och häll ut kol/briketter ovanpå grillgaffeln. Sedan är det bara att vänta tills dess att glöd uppstått, ta då bort grillgaffeln och dra ut kontakten. TIPS! Lägg på locket om det blåser då det kan bli väldigt rökigt i väntan på glöden.

Paul & Thoms färskkorvar
Äkta spanska färskkorvar med hög kvalitet enligt traditionellt recept.
Chorizo Atado, 99% kötthalt, mustig och kraftfull smak.
Chorizo Cocktail, 99% kötthalt, mustig och kraftfull smak – perfekt för grillspett!
Salchichas, 94% kötthalt, mustig och välbalanserad sälta.

Recept:
Chorizo med het potatis
Chorizosmör

För mer matinspiration besök www.paulochthom.se.

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.