Med anledning av rapportering om upproret #grytorochkastruller, har Revolut kikat på hur svenskars konsumtion i kategorin restaurang har förändrats.
Data från fintech-bolaget Revolut visar att svenskarnas spendering på restaurang har sjunkit med 51,4 procent under perioden 24 december 2020 (när regeringens tillfälliga skärpta alkoholförbud trädde i kraft) till 15 januari 2021 (då restauranger skulle få ha öppet till klockan 22:00 igen) jämfört med samma period 2019/2020. Konsumtionen har alltså mer än halverats jämfört med förra året. Antalet transaktioner i kategorin restaurang, det vill säga restaurangbesök, har även det minskat med drygt hälften, 51,1 procent.
Data från Revolut för perioden 24/12-2020 – 15/1 2021 jämfört med perioden 24/12-19 – 15/1 2020:
- Antalet restaurangbesök har minskat med 51,1 procent.
- Det totala antalet spenderade kronor på restaurang har minskat med 51,4 procent.