Inför fettisdagen 2021 har Sveriges mest prisbelönta bar Tjoget tagit fram två flytande tolkningar av bakverket semla.
Vi i Sverige har sedan början av 1900-talet förkovrat oss i semlor på fettisdagen. Ett omåttligt populärt bakverk sedan länge och förr om åren något man kunde längta länge till då det bara serverades under en vecka i februari/mars. Tiderna förändras och nya tolkningar av detta mästerverk har skapats. Tidigare år har semlan serverats bland annat som carbonara, wrap, prinsess-semla, smoothie, korv med bröd, wienersemla, chokladsemla, och det fortsätter i det oändliga.
– Jag minns att jag för några år sedan gjorde en cocktail med smaker inspirerade av semlan. Men i år ger vi oss in i debatten med två egna tolkningar av allas vårt favoritbakverk semlan, säger krögare Andreas Bergman.
Recepten är skapade av Tjogets barteam, lett av Leo Lahti.
– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramos Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, säger bartender på Tjoget Axel Söderström.
– Vi har haft fler dessert/after dinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 va en tolkning av en favoritfika. Detta är en fortsättning på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmeldebatten, säger Leo Lahti, barchef på Tjoget.
Drinkarna kommer att serveras på Tjoget den 11-16 februari, men om man hellre vill göra dem själv hemma finns recepten här nedan.