annons

3gen_98

Nyhet! Sydafrikanskt premiumvin gjort på chenin blanc, ekologiskt och etiskt certifierat.

Den 1 mars lanserades 3 Generations of Peace chenin blanc i Sverige – ett ekologiskt och etiskt certifierat vitt kvalitetsvin från Sydafrika med frisk smak och inslag av fruktiga och örtiga toner. Vinet är det första i en ny vinserie från Nya världen som släpps på den svenska marknaden. 

3 Generations of Peace chenin blanc kommer från den ekologiska vingården Langvlei i distriktet Paarl som ligger cirka 6 mil öster om Kapstaden och strax norr om staden Stellenbosch. I Paarl råder medelhavsliknande klimat med regniga vintrar och långa varma somrar. Där blåser mycket, vilket bidrar till friska och välmående druvor.

Langvlei består av 400 hektar ekologiska vinodlingar varav 40 är chenin blanc – en klassisk druva som främst odlas i Frankrike och Sydafrika. Många förknippar chenin blanc med Loiredalen där den har odlats i minst tusen år. Men druvan är även flitigt odlad i Sydafrika, dit den sägs ha kommit med de första européerna i mitten på 1600-talet

Från början sågs chenin blanc, eller steen som druvan kallades på den tiden (och fortfarande gör i vissa regioner), som en pålitlig, strävsam druva och användes främst till enkla massproducerade viner samt som bas i sprittillverkning. Men den tiden är förbi – i dag gör sydafrikanerna kvalitetsviner i olika stilar och appellationer av chenin blanc. 

– Jag är stolt och glad för att vi nu kan introducera 3 Generations of Peace på den svenska marknaden – en vinserie som har gjort stor succé i Norge, där europeiska viner annars dominerar. Chenin blanc är ett premiumvin och den första i serien som vi släpper här i Sverige. I början av sommaren kommer det en till – en röd sydafrikan, säger Carin Widoff, Category Manager, Anora. 

3 Generations of Peace chenin blanc är Fair for Life-certifierad, vilket är en global standard som garanterar att producenten noggrant följs upp avseende miljöpåverkan och att samtliga i produktionskedjan behandlas rättvist och har anständiga arbetsvillkor. Vinet är tappat på en miljövänlig lättviktsflaska i glas. 

Druvorna handplockas och eventuellt solbränd frukt sorteras bort direkt. Efter skörden krossas klasarna lätt och får tillbringa natten i en temperaturreglerad tank innan juicen förs över till en jästank av stål. Man använder den naturliga jästen från druvans skal vilket ger en långsam jäsning och en bredare smakbild. Vinet får ligga kvar på sin jästfällning i två månader, vilket gör att man får ett stabilare vin och ett vin med mer kropp och komplexitet.

Chenin blanc är en komplex och mångsidig druva med hög fruktsyra som ger viner med frisk smak och ofta bra lagringstålighet. De sydafrikanska chenin blanc-vinerna har en varmare ton än de franska och mer inslag av exotiska frukter, apelsinblommor samt örtiga toner från fynbosvegetationen. Fynbos kallas den låga, ständigt gröna buskvegetation i Södra Kapprovinsen som består av en enorm artrikedom där bland annat timjan, rosmarin och lavendel ingår. Namnet härstammar från ett gammalt holländskt ord för liten buske.

3 Generations of Peace Organic chenin blanc har en fräsch och fruktig doft med inslag av päron, honungsmelon, solmogen citron och färska örter. Smaken är torr, fruktig och frisk med toner av päron, honungsmelon, persika, bivax, örter och citron. Vinet är utmärkt som sällskapsdryck och en ypperlig kamrat till maträtter av fisk, skaldjur, grönsaker eller tamfågel. Färska örter i tillagningen speglar smakerna i vinet på ett trevligt sätt och tillbehör där det finns en viss syrlighet passar bra. Varför inte servera vinet till örtbakade rödspättafiléer med vitvinsås och pressad mandelpotatis?

Chenin blanc är en komplex och mångsidig druva med hög fruktsyra som ger viner med frisk smak och ofta bra lagringstålighet.

  • 3 Generations of Peace chenin blanc släpps 1 mars i 245 av Systembolagets butiker. 
  • Alkoholhalten är 13 % och sockerhalten 0,4g/100ml. 
  • Vinet kostar 119 kronor och har artikelnummer 2654-01. 

relaterat

annons

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra, anmäl dig till nyhetsbrevet nedan!

annons

  • Skny Btch

Nyhetsbrev

Ta del av recept och nyheter före alla andra!

När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du våra allmänna villkor och vår personuppgiftspolicy.